Betonowy blat jako podstawa stołowej tokarki

Szukam przepisu na prosty ale wytrzymały beton

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
marviz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Betonowy blat jako podstawa stołowej tokarki

Post napisał: marviz » 22 maja 2026, 20:16

Cześć!

Plan jest taki że potrzebuję postawić na bloczkach fundamentowych (2 nogi z bloczków) z pomocą prostego szalunku, betonowy, 10 centymetrowy blat o wymiarach 100x45cm. Na ten moment mam już postawione 2 nogi z bloczków na zaprawie murarskiej bezpośrednio przy ścianie. Jako ostatnia warstwa, chcę zrobić szalunek i wylać bezpośrednio betonowy blat o grubości 10cm, który będzie też zakotwiczony w ścianie prętami zbrojeniowymi.

Problem w tym że nie znam się na wylewkach i szukam jakiegoś przepisu na stworzenie mieszanki która da mi dość mocny betonowy blat.
Mam u siebie Brico Marche i trochę dalej Leroy. Da się tam coś kupić co będzie miało sens? Jakieś dodatki typu włókna, jakiś konkretny cement? Mieszanka gotowa?

Zółte to szalunek.
obraz_2026-05-22_201358441.png

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Betonowy blat jako podstawa stołowej tokarki

Post napisał: ak47 » 22 maja 2026, 20:23

skąd taki pomysł ? do stołowych tokarek naprawdę nie potrzeba takich zwariowanych rzeczy a jesli już to lepsza by była płyta granitowa od kamieniarza albo stary stół traserski z żeliwa.

Autor tematu
marviz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: marviz » 22 maja 2026, 22:17

Pomysł wynika głównie z tego że łatwo mogę to zakotwiczyć też do ściany eliminując możliwość większości drgań gdybym po prostu postawił na tych postumentach płytę granitową. Druga sprawa że koszt takiej płyty to już większe pieniądze. Chyba że wiesz gdzie dostanę nawet cienką ale w takim rozmiarze za 100-150zł. Bo ostatnio jak się dowiadywałem to 100x50x3 było powyżej 250zł.

Poza tym pytam o wylewkę do której mogę dodać jakieś dodatki wzmacniające. Tak czy inaczej, na płycie czy betonie i tak będę osadzał tokarkę z pomocą epoxy żeby wyrównać naprężenia po dokręceniu. W dodatku w betonie mogę odrazu zalać kotwy do przykręcenia. Na taki blat też będę kładł blachę bo będzie się ciągnąć jeszcze 2m w lewo już jako lżejsza konstrukcja pod inne rzeczy.

W dodatku miałem wcześniej dość solidną konstrukcję stalową też kotwioną do ściany i tokarka, nawet tak mała dawała o wiele więcej z siebie niż wcześniej na drewnianym blacie. Tutaj chcę po psrostu wyeliminować skręty i bezwładność właśnie dzięki masywnej podstawie. Przerabiałem to już na frezarce gdzie zakotwiczyłem kolumnę osi Z bezpośrednio do ściany na samym szczycie.

No ale jeśli nie beton, zbrojony i z dodatkiem włókien, to co?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 maja 2026, 22:56

marviz pisze:Pomysł wynika głównie z tego że łatwo mogę to zakotwiczyć też do ściany

Były już takie pomysły, taka ściana idealnie spełni rolę membrany głośnikowej, jeśli tak kotwiona tokarka byłaby w piwnicy lub wewnętrznym garażu, to masz hałas w całym domu.
Poza tym brak dostępu od 2 strony do tokarki(czasem się przydaje zwłaszcza jak większa)...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
marviz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: marviz » 22 maja 2026, 23:15

Ukrócając dywagacje, nic z tych rzeczy. Garaż murowany przybudowany do ściany budynku gospodarczego 50m od domu. Może działać jak głośnik. Jak już pisałem, mam ZX7045 na grubej stalowej konstrukcji przykotwionej do ściany i w dodatku na szczycie kolumny też zakotwioną do ściany co sobie chwalę za znaczną poprawę wibracji (a właściwie mniejszej ilości rezonansu) dzięki takiemu zabiegowi. W dodatku Tokarka będzie właśnie z drugiej strony, czyli tam gzie garaż jest przybudowany do budynku gospodarczego którego mur jest znacznie grubszy i masywniejszy.

Panowie, tak, chcę to zrobić i jeśli to będzie błąd to chcę go odczuć ale błagam, po prostu pomóżcie mi z tym betonem :*
Screenshot_2026-05-22-23-11-17-76_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 23 maja 2026, 08:51

Taki blat możesz wylać betonem B25 lub nawet B20 tylko nie zapomnij o zbrojeniu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 23 maja 2026, 11:35

Pospawaj skrzynkę z blachy piątki, wspawaj w nią żebra, jakieś druty i zalej zwyczajnym B20. Tyle że warto by to było ubić. Masz dojścia do zagęszczarki?

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pitsky » 23 maja 2026, 12:54

Zamów w betoniarni, przywieziesz sobie taczką. W marketach mają lichy cement.

Staszek_Staszek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Staszek_Staszek » 23 maja 2026, 17:40

marviz pisze:Tak czy inaczej, na płycie czy betonie i tak będę osadzał tokarkę z pomocą epoxy żeby wyrównać naprężenia po dokręceniu.

W takim razie po zalaniu blatu trzeba odczekać rok albo dwa ponieważ betony cementowe kurczą się i coś tam będzie musiało się ugiąć.
Można ewentualnie kupić jakieś płyty betonowe(zrobione rok temu).
A tak w ogóle to po co mocować tokarkę do blatu? Grawitacja jej nie utrzyma?

kamiennik

Post napisał: kamiennik » 23 maja 2026, 18:25

jasiu... pisze:Pospawaj skrzynkę z blachy piątki, wspawaj w nią żebra, jakieś druty i zalej zwyczajnym B20. Tyle że warto by to było ubić. Masz dojścia do zagęszczarki?

Ubić to se możesz jajka kolego, beton to sie ni chu.. na to nie nadaje, chyba że tam pływanie w mm tego stołu nie przeszkadza. Durny pomysł.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”