Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać. Mam na imię Tomek, prowadzę własną firmę w branży budowlanej, od niedawna kompletuje sobie warsztat. Ostatnio wpadła mi w ręce dość stara maszyna, którą chciałbym sobie wyremontować. Szukam informacji na temat tej wiertarki. Może ktoś będzie w stanie zidentyfikować tą maszynę? Zdjęcia jeszcze z pierwotnego warsztatu.

Na stopie korpusu żeliwnego jest odlany napis AXUA - po z tym nie zachowała się żadna sensowna tabliczka znamionowa. Było kilka tabliczek informujących o przynależności do jakiegoś zakładu produkcyjnego. Jedna wtórna tabliczka znamionowa z kilkoma parametrami - ale bez producenta, mocy itp. Na stojanie silnika jest tabliczka znamionowa opisana po włosku.

Silnik z dużą dozą prawdopodobieństwa był przezwajany. Swoją drogą, jest to dość ciekawa konstrukcja, 4-ro biegowa. W zasadzie są to dwa układy Dahlandera na jednym stojanie. W tej chwili mam otwarte tematy na elektrodzie i ise gdzie próbujemy oszacować moc tego silnika. Niestety nikt się tam nie udziela. Silnik ma podstawowe prędkości 1400/950/700/475 obr/min do tego maszyna ma przekładnię z możliwością przełożenia 1/1 i 4/1.
W tej chwili mam tą maszynę rozebraną na czynniki pierwsze, dlatego funkcjonalnie nie będę w stanie wiele sprawdzić. Mogę służyć fotkami poszczególnych elementów - jeśli to miało by w czymś pomóc. Marzy mi się jakieś sensowniejsze sterowanie silnikiem tej maszyny - fabrycznie przełączanie prędkości odbywa się przez dość ciekawie zbudowany przełącznik elektromechaniczny. Ten przełącznik jest elektrycznie sprawny, ale niestety wymaga odbudowy mechanizmu wyłączania. Na zdjęciach widać, że brakuje środkowego "grzybka". Oczywiście jest to do zrobienia, ale mimo wszystko całość przydało by się unowocześnić. Jednak żeby to zrobić, muszę poznać parametry elektryczne silnika. Moc, prąd pracy na poszczególnych biegach, etc.
Może ktoś z widział podobną maszynę albo jest w stanie podsunąć jakieś dodatkowe informacje?