Miękkie szczęki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Miękkie szczęki
Witam. Zakupiłem imadło stalowe Darmet 150x300. Nigdy wcześniej nie bawiłem się w robienie miękkich szczęk i wiedzę na temat tego jak to się robi mam tylko z internetu. Na filmach zza oceanu wszyscy mają imadła kurt, orange. Tam mają szczęki w kształcie prostopadłościanu więc sprawa jest ułatwiona. Co w przypadku szczęk do tych chińczyków? Po prostu to pomierzyć i wyfrezować w takim kształcie? Czy macie może jakieś inne pomysły?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Miękkie szczęki
Normalnie wyfrezuj szczeki w takim kształcie, następnie je przykręć do imadła, zaciśnij jakiś niski kawałek materiału, i frezuj górną część szczęk, następnie odkręć te szczęki i frezuj szczęki w miejscu gdzie znajdował się zaciskany materiał, oczywiście frezuj głębiej niż powierzchnia szczęki.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja polecam konkretnie miedzianą szynę, jakiej elektrycy używają do uziemień. Są różne rozmiary tych płaskowników miedzianych, czasem można odpady kupić, a na szczęki nadają się bardzo dobrze.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
azi91 udało Ci się wykonać te szczęki do imadła precyzyjnego. Dużo miałeś z tym roboty? Masz może jakieś gotowce (chodzi o rysunki z pomiarami)?azi91 pisze: ↑23 kwie 2019, 21:08Witam. Zakupiłem imadło stalowe Darmet 150x300. Nigdy wcześniej nie bawiłem się w robienie miękkich szczęk i wiedzę na temat tego jak to się robi mam tylko z internetu. Na filmach zza oceanu wszyscy mają imadła kurt, orange. Tam mają szczęki w kształcie prostopadłościanu więc sprawa jest ułatwiona. Co w przypadku szczęk do tych chińczyków? Po prostu to pomierzyć i wyfrezować w takim kształcie? Czy macie może jakieś inne pomysły?