Trzeba analizować rynek, jak pisze Petrocholic, takie wycinane elementy nie są super jakości. Głównie na konstrukcje spawane i półprodukty. Ale laserem wychodzi bardzo tanio i dość dokładnie. Tylko trzeba zamawiać za kilka stów żeby dostać sensowną cenę.upanie pisze: Nie miałem zielonego pojęcia jakie są ceny cięcia laserem i jak strikexp pokazał kalkulator to się zacząłem zastanawiać po jaką cholerę ja się wożę z cięciem, wierceniem, frezowaniem i wytaczaniem dosyć prostych elementów skoro za kilkanaście złotych mi to wytną i to jeszcze z ich materiałem.
Wycinanie oprzyrządowania na laserze
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Nie chory pomysł bo to ma być tylko do wiercenia. Skoro zamawiam zestaw elementów to co mi szkodzi dodać 20zł chociażby po to żeby nie niszczyć prawdziwej pryzmy.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
No to do wiercenia. Jak masz frezarkę, to lepiej te pryzmy sobie wyfrezuj, jak ci dokładność i trwałość potrzebna większa, to dobierz materiał i daj do hartowania i szlifowania. Wiercąc kilka/kilkadziesiąt/kilkaset otworów rozsądnie używając kupnej pryzmy, na pewno jej nie zużyjesz w zauważalnym stopniu.strikexp pisze:Nie chory pomysł bo to ma być tylko do wiercenia.
Robić samemu pryzmę jest nieekonomiczne, w porównaniu do seryjnej produkcji, chyba że w celach poznawczych.
Używanie lasera do uzyskania półproduktów ma sens tylko do stosunkowo cienkich blach, na ogół nieprzydatnych przy pryzmach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
strikexp pisze:Tylko trzeba zamawiać za kilka stów żeby dostać sensowną cenę.
E, ja zamawiałem ostatnio kilka paneli do obudów ze stali grubości 3-4mm i minimalna kwota to była 45 netto z malowaniem proszkowym. Zamawiałem 2 razy chyba i płaciłem tyle samo, mimo, że wycinałem trochę co innego, więc podejrzewam, że oba zamówienia były w zasadzie poniżej tej kwoty minimalnej wycenione.
Sam byłem zaskoczony, że wychodzi tak tanio. Także warto mieć w głowie, że jeśli nie trzeba jakiejś konkretnej dokładności, to można zlecić coś na laser i niczym się nie przejmować

-
- Posty w temacie: 3
Myślę że dla lasera taka średnia dokładność to jest ok. +/- 0,3mm. Od dokładniejszej pracy jest obróbka skrawaniem. W laserach chodzi tylko o szybkość cięcia i jakość krawędzi (temat kontrowersyjny), a także możliwość wycinania skomplikowanych kształtów - nikt się nad jakością nie rozczula. W niektórych wyrobach +/- 0,5mm nie robi różnicy
A jeszcze blachę 2-3mm może "wygiąć" od ciepła (to też zależy od kształtu detalu, rozłożenia detali na arkuszu).

-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 4
Zgodnie z tym co zaobserwowałem przy zamówionych materiałach z Waterjeta czy cięcia laserem cięcie zawsze wychodzi w postaci stożka. Czym grubszy materiał tym wyraźniejszy stożek więc w zależności od potrzeb, z jaką dokładnością mamy wykonać element to cięcie na waterjecie czy laserze powinno się traktować jako przygotówkę pod dalszą obróbkę.Petroholic pisze: Raczej nie wyjdzie idealne z lasera...
A tu tak na szybko znaleziony przykład dlaczego tak się dzieje

http://zdun12.w.interiowo.pl/badania1.html
Wody ten problem również nie omija

http://schgo.com/default.asp.pg-WaterjetCutting
http://depts.washington.edu/mstlab/research/awj/
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt: