Tak naprawdę to te 25A dotyczy obciążalności długotrwałej w temperaturze aż 30 stopni. Nie wiem jak inni, ale u mnie powyżej 20 jest tylko w okresie lipiec-sierpień.

Co do tabeli 14 to zwrot "Liczba obwodów lub przewodów wielożyłowych" ja rozumiem jako prowadzenie kilku przewodów obok siebie. Coś takiego chyba się opłaca przy sporych mocach i w zakładach pracujacych 24h na dobę. Ale w warsztatach raczej sie tego nie stosuje.
Oczywiście im grubszy kabel tym lepiej, ale to nie wydłuży życia instalacji jakos drastycznie z kilku powodów:
- brak obciążenia długotrwałego nie podgrzeje znacząco kabli
- izolacja degraduje na skutek temperatury ale też starzenia, gięcia, promieniowania UV i niskich temperatur (brak elastyczności)
Dlatego nie ma co szaleć z kablami miedzianymi, po 15 latach w nieogrzewanym budynku i tak trzeba je wymieniać. Bardziej chodzi o to żeby pomyśleć i nie przerabiać instalacji w przyszłości. Ja dałem w tym celu puszki centralne dla danego obszaru. W najgorszym wypadku zmienię tylko kabel główny a reszta pozostanie po staremu do 2030-2035 roku

To jest przypadek E - przewód zawieszony w powietrzu. Z racji że jest tam uwaga "Prześwit od ściany nie mniejszy niż 0,3 średnicy przewodu" należy wybrac wartości pośrednie z przypadku C i E gdy przewód jest dociśnięty ścisło do ściany. Tyle że dla przeowdu 2,5mm2 i przypadku E jest to 25A a dla przypadku C 24A, różnica znikoma.pioterek pisze:w tych Twoich tabelkach nie ma przewodów instalowanych na zwykłej murowanej ścianie
W książkach jest to szerzej opisane, w normie jedynie ogólne wytyczne.