kamar pisze:powgreg pisze: czy dotykasz przed każdą robotą?
Żadne takie ! Diament jest niżej stołu o ok. 5.25 mm Po obciągnięciu ściernicy wstawia mi
g92 z-5.25 i żądany wymiar detalu ma być. Oczywiście drobne korekty się zdarzają.
Sposoby też są różne. Trudno , przy wysokich detalach, zjeżdzać nisko do zabielania. Wtedy stawia się diament z magnesem na detalu czy pryźmie i koryguje z góry.
W sumie z technicznego punktu to rozwiązanie z diamentem na stałe obok stołu wydaje się najprostsze i najlepsze bo obciąganie robi się tym samym ruchem maszyny co późniejszą obróbkę tylko dlaczego w nowszych szlifierkach obciągacz montowali na osłonie tarczy z braku miejsca na stole?
W moim zabytku niestety "Twoją" metodą się nie da bo posuw poprzeczny ma skokowy a płynny tylko jedna prędkość i to za szybka do obciągania. Ma obciągacz na osłonie niby tyle co wysunie diament to odejmuje z wysokości tarczy ale na wyświetlaczach wszytko gra do mikrona a detal w setkach...
Mechanikę na czujnik mikronowy sprawdziłem ile wpisze tyle przesuwa tarczę wydaje mi się że coś jest nie tak z tym obciagaczem może jego prowadnice nie są ustawione idealnie równolegle do stołu.
W sumie to używam ją sporadycznie w celach remontowych więc robię jak na manualu

ale jak automat to powinien w chyba setce robić.
A twoje cnc Kamar powiedzmy zakładasz dowolny detal z jaką dokładnością zrobi że tak powiem z automatu bez korekt itp