Czujnik krawędzi chyba nie działa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
To dlatego jak ezbig przytoczył baterie należy zaizolować (troszkę prowizorka).RomanJ4 pisze:(tulejki nie ma)...
Mam jeszcze pytania czy kulka jest mocowana sztywno czy na sprężynce w przypadku nacisku poddaje się.
Dalej nie mogę zrozumieć jak jest zrealizowane połączenie pomiędzy diodą a kulką,
Coś za łatwo dało się wyjąć

-
- Posty w temacie: 3
Zwróć uwagę na końcówkę nad kulką. Widać tam odizolowany od reszty fragment z kulką. Wynika z tego, że obwód zamyka się przez obudowę maszyny, materiał i kulkę podłączoną do LED-a przez ten oddzielony element. U mnie to nie zdałoby egzaminu. Musiałbym spinać górną część krokodylkiem z materiałem, poza tym więcej obrabiam nieprzewodzącej materii.rdarek pisze:Dalej nie mogę zrozumieć jak jest zrealizowane połączenie pomiędzy diodą a kulką,
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Bicie promieniowe też pozostawia w tych czujnikach sporo do życzenia. Trzeba pokombinować z ustawianiem w uchwycie i o ile to możliwe nie wyjmować z oprawki.
Tworzywa też można bazować tylko trzeba mieć precyzyjną płytkę (o znanej na grubości),połączyć lub oprzeć na stole i włożyć pomiędzy kulkę a przedmiot obrabiany.
Tu ciekawe porównanie czujników:
[youtube][/youtube]
Ogólnie bardzo ciekawe filmy od tego Pana.
Tworzywa też można bazować tylko trzeba mieć precyzyjną płytkę (o znanej na grubości),połączyć lub oprzeć na stole i włożyć pomiędzy kulkę a przedmiot obrabiany.
Tu ciekawe porównanie czujników:
[youtube][/youtube]
Ogólnie bardzo ciekawe filmy od tego Pana.
-
To widzę na rysunku i jest logiczne, pytanie tyczyło się wewnątrz czujnikaezbig pisze: Zwróć uwagę na końcówkę nad kulką. Widać tam odizolowany od reszty fragment z kulką.....

Nadal czekam na informację czy kulka jest osadzona sztywno czy na jakiejś sprężynce?
-
- Posty w temacie: 11
Na sprężynce, która odchyla się jeśli za mocno najedziemy na detal.
Kulka razem ze sprężynką jest odizolowana od korpusu wskaźnika plastikową tulejką dystansową której koniec widać między palcem korpusu a metalowym gniazdem kulki. Sprężynka ma stykowe połączenie elektryczne z diodą i resztą układy elektrycznego.
https://www.mcgill.ca/bme/files/bme/mil ... finder.pdf

Są oczywiście różne odmiany wskaźników (zamiast uchylnej kulki), np z zerową osią wskazań

nie trzeba pamiętać przy pozycjonowaniu o uwzględnieniu promienia kulki.

Kulka razem ze sprężynką jest odizolowana od korpusu wskaźnika plastikową tulejką dystansową której koniec widać między palcem korpusu a metalowym gniazdem kulki. Sprężynka ma stykowe połączenie elektryczne z diodą i resztą układy elektrycznego.
https://www.mcgill.ca/bme/files/bme/mil ... finder.pdf

Są oczywiście różne odmiany wskaźników (zamiast uchylnej kulki), np z zerową osią wskazań

nie trzeba pamiętać przy pozycjonowaniu o uwzględnieniu promienia kulki.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
I o to chodziło dziękiRomanJ4 pisze:Na sprężynce, która odchyla się jeśli za mocno najedziemy na detal

Martwi mnie połączenie "stykowe" wewnątrz (zakładam, że dioda jest sprawna a baterie nie rozładowane i są prawidłowo założone - polaryzacja) tu może pojawiać się problem z czujnikiem kol. slawek281p. W układzie występują niewielkie napięcia jak i prądy, wystarczy troszkę śniedzi lub nóżka nie trafi na konektor (pole styku) a dioda się nie zaświeci.
Zapomniałem dodać, że przy tych wymiarach urządzenia zastosowanie buzzera oprócz diody to nie problem (wspomniano wcześniej, że takie modele występują) buzzer na 5v wraz z generatorem ma średnicę 12mm więc da się upchnąć w obudowie o średnicy 20mm
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Podłączę się do tematu ponieważ odebrałem ostatnio świeżutki taki czujniczek. Założyłem baterie zgodnie z instrukcją i .. nie działa.
Uszukałem się przerwy w obwodzie .. nic. W końcu ustawiłem miernik na sprawdzanie polaryzacji diody i ku mojemu zdziwieniu okazało się że tam gdzie powinien być plus jest minus ... Założyłem odwrotnie baterie to jest plusem do denka i czujnik działa. Być może komuś przyda się ta informacja .