Może mała frezarka pozioma ze skrętnym stołem. Uchwyt wiertarski we wrzeciono poziome , natomiast posuw korbką poprzecznego . Powinno się pracować wręcz przyjemnie.
Ta np ma poniżej tony i jest w miarę tania
http://www.zmit.pl/frezarka.html
Gdyby kupić doposażoną ( np w głowice pionową ) to można na niej od razu wszelkie uchwyty mocujące dorabiać .
Jaka frezarka? Gruba Zośka czy coś innego?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Taka FP 800 jest relatywnie tania, lekka i dość zgrabna lecz mają one częsty problem z niekompletnością i to nie tylko osprzętu podstawowego. Przeglądając trochę jejobecność w necie zaówarzyłem że dość sporo ludzi poszukuje do nich podstawowego osprzętu, może to ktoś z nich sprzedaje to czego nie idzie skompletować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja kiedyś miałem sporo gratów min głowice i zostawiłem sobie dwie frezarki jedną pionową głowice belki oczywiście dwie oraz mam głowice od innej maszyny pionową z pinolą wysuwaną. Co jakiś czas się trafia osprzęt w ogłoszeniach . Podzielnicę przystosowałem z fus22.
Trzeba jeszcze spojrzeć czy ma skręt stołu 45 stopni bo to by pokrywało wiercenie koledze w tych rurach . Ew może lepiej mocować w imadle obrotowym ? I wtedy już frezarka nie koniecznie z obrotowym stołem. Zauważyłem i to wykorzystuje że w nierdzewce dużo łatwiej wierci się właśnie używając frezarki i kręcąc korbą niż na wiertarce kadłubowej . Samo kręcenie korbą jest utrudnieniem ale za to dużym ułatwieniem pozycjonowanie detalu pozostałymi dwoma korbkami.
Trzeba jeszcze spojrzeć czy ma skręt stołu 45 stopni bo to by pokrywało wiercenie koledze w tych rurach . Ew może lepiej mocować w imadle obrotowym ? I wtedy już frezarka nie koniecznie z obrotowym stołem. Zauważyłem i to wykorzystuje że w nierdzewce dużo łatwiej wierci się właśnie używając frezarki i kręcąc korbą niż na wiertarce kadłubowej . Samo kręcenie korbą jest utrudnieniem ale za to dużym ułatwieniem pozycjonowanie detalu pozostałymi dwoma korbkami.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
No i właśnie o to chodzi na frezarce takie rzeczy wygodnie się pozycjonuje, sztywność narzędzia gwarantuje precyzje wykonanych otworów a wiercenie frezem daje możliwość pracy pod kątem a że nierdzewka jest materiałem bardzo wymagającym to powoduje że wszelkie półśrodki są męczące i itak nie przynoszą zadowalających efektów.