przystawka do wiercenia w rurach
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ta wymiana wałków odbywa się w bardzo prosty sposób. Wałki utrzymują się dzięki siłom napięcia taśmy szlifierskiej. Zwalnia się naciąg taśmy, wyjmuje wałek (bez użycia narzędzi, po prostu ręką), napina taśmę i gotowe. A wykonanie otworu w rurze jest tez proste. Bierze się takie wiertło jak w pierwszym poście i się wierci. 

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Witam
Zrobię sam ten przyrząd i koszt tego myślę że zamknie się w 200 zł wraz z tokarzem, frezarką i materiałem. Jak myślicie czy będzie dobry wałek z tłoczyska siłownika hydraulicznego ? bo mam dostęp do takiego i jest fajnie obrobiony wystarczy tylko wyfrezować pod uchwyt wiertarski , zrobić gwint na otwornicę
Zrobię sam ten przyrząd i koszt tego myślę że zamknie się w 200 zł wraz z tokarzem, frezarką i materiałem. Jak myślicie czy będzie dobry wałek z tłoczyska siłownika hydraulicznego ? bo mam dostęp do takiego i jest fajnie obrobiony wystarczy tylko wyfrezować pod uchwyt wiertarski , zrobić gwint na otwornicę

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Taka była sugestia od samego początku.Panki pisze:Zrobię sam ten przyrząd
Ja myślałem że zamkniesz się z powodzeniem w 90 złotych.

Właściwie idealny, tylko nie ma co przeginać ze średnicą, myślę że maksymalnie ø20 styknie. Do tego gotowa oprawa z łożyskiem, dwa kawałki blaszki 15 mm, nakładki do szczęk imadła, no i oczywiście imadło najlepiej takie do przykręcenia śrubami przez blat roboczy.Panki pisze:wałek z tłoczyska
Pozdrawiam Sławek
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Będzie dobry
Tylko czy nie bedzie na tyle utwardzony zebyś mógł obrobić przy nim co chcesz...[/quote]
Z tego co wiem tylko powierzchnia zewnętrzna jest utwardzona, tokarz będzie się martwił
ostatni poradził sobie.
Tak myślałem żeby wałek max 20 mm dać, w 90 zł nie wiem czy się zamknę bo bardzo dokładnie musi zrobić na frezarce połączeni dwóch blach i naciąć idealnie oznakowanie kątów. Myślałem żeby też zrobić mocowanie do rury ruchome, w pionie zobaczę

Z tego co wiem tylko powierzchnia zewnętrzna jest utwardzona, tokarz będzie się martwił

Tak myślałem żeby wałek max 20 mm dać, w 90 zł nie wiem czy się zamknę bo bardzo dokładnie musi zrobić na frezarce połączeni dwóch blach i naciąć idealnie oznakowanie kątów. Myślałem żeby też zrobić mocowanie do rury ruchome, w pionie zobaczę

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja chciałem zrobić tak:
Kupiłem przedłużaną oprawę pod łożyska fi20 (łożysko ma zewnętrzną średnicę 32mm), do tego kupiłem łożyska igiełkowe HK2526 (fi zew 32 i fi wew 25) i wałek fi25. Problem taki, że nie wiem dlaczego, ale pasowanie tych łożysk jest bardzo luzne (wałek lata strasznie), jak znowu będę potrzebował naciąć rury to pewnie załatwię sobie wytoczenie tulei z brązu, które wcisnę w tą oprawę.
Wałek mam nagwintowany 1/2" UNF z jednej i drugiej. Z jednej wkręciłem kawałek szpilki (dokładnie śrubę z uciętym łbem), z drugiej normalnie uchwyt do koronki. Małe koronówki maja 1/2" UNF duże 5/8" chyba też UNF.
Niestety przez ten luz nawet nie próbowałem użyć tego urządzenia.
Kupiłem przedłużaną oprawę pod łożyska fi20 (łożysko ma zewnętrzną średnicę 32mm), do tego kupiłem łożyska igiełkowe HK2526 (fi zew 32 i fi wew 25) i wałek fi25. Problem taki, że nie wiem dlaczego, ale pasowanie tych łożysk jest bardzo luzne (wałek lata strasznie), jak znowu będę potrzebował naciąć rury to pewnie załatwię sobie wytoczenie tulei z brązu, które wcisnę w tą oprawę.
Wałek mam nagwintowany 1/2" UNF z jednej i drugiej. Z jednej wkręciłem kawałek szpilki (dokładnie śrubę z uciętym łbem), z drugiej normalnie uchwyt do koronki. Małe koronówki maja 1/2" UNF duże 5/8" chyba też UNF.
Niestety przez ten luz nawet nie próbowałem użyć tego urządzenia.
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
I po cholerę takie kombinacje ?ali pisze:Kupiłem przedłużaną oprawę pod łożyska fi20 (łożysko ma zewnętrzną średnicę 32mm), do tego kupiłem łożyska igiełkowe HK2526 (fi zew 32 i fi wew 25) i wałek fi25. Problem taki, że nie wiem dlaczego, ale pasowanie tych łożysk jest bardzo luzne (wałek lata strasznie), jak znowu będę potrzebował naciąć rury to pewnie załatwię sobie wytoczenie tulei z brązu, które wcisnę w tą oprawę.
Do takich rzeczy stworzono łożyska UC.
Do wałka ø25 podejdą UCP205 lub UCPA205, koszt rzędu 15 zł/szt.
.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli budujący zdecyduje się na takie rozwiązanie to radzę pojechać do sklepu i z pośród 10ciu wybrać sobie dwa pasujące dobrze suwliwie .tuxcnc pisze:Do takich rzeczy stworzono łożyska UC.
Do wałka ø25 podejdą UCP205 lub UCPA205, koszt rzędu 15 zł/szt.
Miałem wałki liniowe szlifowane h7. 20stki.
Do tego też chciałem użyć łożysk samonastawnych w oprawach.
Do jednych łożysk wałek trzeba było młotkiem wbijać , a do drugich dosłownie wpadały.
Tylko 1 na 6szt było takie co ładnie się suwało.
Więc radze iść do sklepu i przymierzyć