remont TUE 40

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 17 wrz 2012, 20:54

przyłóż chociaż krawędź suwmiarki i będziesz widział czy jest łuk

Tagi:

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: numerek » 17 wrz 2012, 21:06

mam jakiś problem z telefonem zgrałem przez WiFi
poniżej fotka i rysunek jak to wygląda
najpierw rysunek jak to wygląda po wstępnych pomiarach liniałem
stożek przechodzący w łuk
( proszę nie zwracać uwagi na kąt wstawiony przypadkowo aby uwidocznić zarys stożka )

niżej fotka poglądowa

nie mierzyłem dokładnie ale nie wygląda to dobrze
chyba ktoś przy tym majstrował

dziś miałem urwanie głowy jutro zabiorę się za pomiary dokładne
Załączniki
2012-09-17 16.46.46.jpg
rzeczywistość
2012-09-17 16.46.46.jpg (100.52 KiB) Przejrzano 2041 razy
stożek TUE.png
stożek TUE.png (16.93 KiB) Przejrzano 2040 razy

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qqaz » 17 wrz 2012, 22:08

Dałbym sobie łeb urwać że zdjęcie to końcówka TUS a nie TUE.
Ale...może przyjdzie żyć bez łba.

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 17 wrz 2012, 22:28

hehe no dobra jutro wkleję fotkę całości ...
na 100 % TUE-40

qqaz niedługo będę w okolicach łodzi ...

dla ciekawości
rozebrałem połowę tokarki i choć wygląda tragicznie nie jest źle poza śrubą suportu
tam to była dopiero tragedia- całe mnóstwo wiórów które zmasakrowały śrubę z nakrętkami
cena jaką usłyszałem w AFM powaliła mnie na kolana 900 zł za kpl śruba + nakrętki :shock: zwykła trapezowa ... nic tylko części dorabiać

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: BYDGOST » 17 wrz 2012, 23:09

Tu masz wszystkie wymiary:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pabloid » 18 wrz 2012, 09:04

numerek pisze:śrubą suportu
tam to była dopiero tragedia- całe mnóstwo wiórów które zmasakrowały śrubę z nakrętkami
cena jaką usłyszałem w AFM powaliła mnie na kolana 900 zł za kpl śruba + nakrętki zwykła trapezowa ... nic tylko części dorabiać
Dokładnie- dlatego dorób ją sam :mrgreen: A jaka trudność zrobić srubę trapezową z nakrętką pasującą jak masz tokarkę? :mrgreen:
Do swojej dorobiłem taką:
ObrazekObrazek

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 18 wrz 2012, 11:02

Witam serdecznie.
pabloid pisze:
numerek pisze:śrubą suportu
cena jaką usłyszałem w AFM powaliła mnie na kolana 900 zł za kpl śruba + nakrętki zwykła trapezowa ... nic tylko części dorabiać
Dokładnie- dlatego dorób ją sam :mrgreen: A jaka trudność zrobić srubę trapezową z nakrętką pasującą jak masz tokarkę? :mrgreen:
Taka trudność że aby naciąć poprawnie śrubę pociągową trzeba mieć tokarkę w której śruba pociągowa jest niezużyta nierównomiernie. Chyba że chcesz skopiować sobie zużytą śrubę...
Pomijam już fakt że długie śruby źle się toczy i prawdopodobnie była ona walcowana a nie toczona.

Do Kolegi numerek: nie znam TUE ale spróbuj czy nie da się obrócić śruby, przy koniu zazwyczaj jest mniej zużyta. W niektórych tokarkach jest to wykonalne bez większych trudności, albo przy niewielkim nakładzie pracy (zatoczenie czopa). Jakbym miał toczyć taką śrubę od nowa to bym wolał dać te 900zł za nową - szkoda nerwów a efekt i tak pewnie gorszy...
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 18 wrz 2012, 11:07

Autor tematu pisze o zużytej śrubie suportu a nie o pociągowej. Ani nie pisze, ze ma pociągową zużytą ani jak domniemuje z tego co napisał nie chce jej dorabiać.
Zrozumiałem zatem, być może mylnie, że chodzi o posuw poprzeczny.
Śruba posuwu poprzecznego- jeśli to o nią chodzi- nie musi być jakoś nadmiernie dokładna w sensie stałości skoku- chyba, że ktoś toczy na skalę.
skoczek pisze:długie śruby źle się toczy
- prawda, dlatego ja tą ze zdjęcia wykonywałem na kilkadziesiąt przejść a na samym końcu to było skrobanie a nie toczenie- ale wyszła idealnie- nakrętka ma luż podłużny nie więcej niż setkę na całej długości gwintu.

Jeśli jednak chodzi tak jak sugerujesz o pociągową to też bym nawet nie próbował jej toczyć- pewnie z metr gwintu :shock:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 18 wrz 2012, 11:20

Witam.
Masz chyba rację, mogłem się domyślić że chodzi o poprzeczny suport choć ja tam takiego określenia nie widziałem więc z góry założyłem że chodzi o główny, podłużny.
Nie zmienia to jednak faktu że trzeba to naciąć na niezużytej tokarce, bo akurat dokładność tej śruby jest baaardzo ważna, chyba że Kolega numerek założy sobie liniały do tej tokarki.
Jak już dorabiać to kupić śrubę trapezową walcowaną w odcinkach handlowych (np. na stronie sponsora) i przerabiać taką, choć ponoć dokładność tej śruby nie jest powalająca, z resztą cena też śmiesznie niska.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 18 wrz 2012, 11:22

witam ponownie

dzięki za skany :)

co do śruby to juz zakupiłem gotowce z nakrętkami i będę dorabiał na zewnątrz bo ... moja tokarka jest w częściach :)

nie da się obrócić śruby bo ma inne końcówki - nie jest to jakaś wielka sprawa
mi wychodzi że za śrube + nakrętki z obróbka zapłace 360 zł netto :)
pociągowa jest w dobrym stanie

do pełnej sprawności potrzeba tarcza zabierakowa i śruba poprzeczna i będzie jak nowa

nie mam dużo toczenia więc na cnc nie będę przerabiał chociaż jak widzę jest idealna do przeróbki

pomierzyłem stożek i rzeczywiście był kombinowany więc postanowiłem że jak zrobię śrubę będę musiał przywrócić mu zbieżność i do tego dotoczyć tarczę zabierakową

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”