jaką piłe taśmową wybrać MAKTEK czy BOMAR
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Jak wyglada w takich przecinarkach powtarzalnosc ciecia? Ile maksymalnie cm mozna ustawic na zderzaku? Interesuje mnie seryjne ciecie katownika pod katem 45, zeby to w ramke skladac. Teraz pracuje na przecinarce tarczowej, ale seryjne ciecie na tym to jedna wielka udreka, nie mam zderzaka, do tego dochodzi plywanie tarczy. Powiedzcie mi z jaka dokladanoscia tna te sprzety, poprostu dosuwajac do zderzaka.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja jeszcze swojego nie wymieniałem bo można z tym jakoś żyć, ale sądzęże w każdym sklepie elektronicznym bez problemu można takowy dokupić.haski pisze:tomek155 podniosłeś mnie na duchu a jeśli chodzi o potencjometr to gdzie kupujesz nowy
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Generalnie jakiś częstych problemów z nimi nie ma i tak naprawdę taka poważna naprawą była wymiana siłownika i wału. I póki co do żadnych nie porównuję bo innych nie mamy tylko wydaje mi się że można kupić tańsza która będzie tak samo działać jak Bomar. Może zmienił bym zdanie jakbym musiał popracować na innej w której non stop by się coś psuło.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Tniemy na dwie zmiany na bomarze 290.250 GAC...
Jak nie przypilnujesz doboru i odpowiedniego ustawiania napięcia taśmy, to problemy murowane.
Prymitywny manometr sygnalizujący właściwe napięcie taśmy rozwiązuje ten problem (jak w GANC)
Jak nie przypilnujesz doboru i odpowiedniego ustawiania napięcia taśmy, to problemy murowane.
Prymitywny manometr sygnalizujący właściwe napięcie taśmy rozwiązuje ten problem (jak w GANC)
Rok 2007 "... Jeśli dojdziemy do władzy, to uprościmy i obniżymy podatki"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
U nas mamy BOMAR'y, takiego jak w pierwszym poście - świetnie idzie nim cięcie różnych materiałów (oprócz drewna oczywiście) i dwa mniejsze, na których tniemy już wszystko (nawet drewno).
Koledzy i kolego haski, są dwa mankamenty przy pilarkach BOMAR'u, (we wszystkich typach ERGONOMIC):
1. chłodziwo, którego część jest zabierana przez taśmę wycieka z przodu obudowy - zamiast do wanny to na podłogę; rynienka jest źle zaprojektowana, strzałka na zdjęciu pokazuje skąd leci chłodziwo:

2. kondensatory po jakimś czasie używania pilarki, nie trzymają napięcia i taśma nie może zastartować.
Ad.1. Rozwiązaniem problemu okazało się dorobienie przedłużenia rynienki, tak aby pasowało na tą wadliwą, bez jakiejkolwiek ingerencji w obudowie - to przedłużenie nasuwa się na rynienkę, przekrój i widok na rysunku poniżej:

Ad.2. Jeśli chodzi o kondensatory, to tutaj już sprawa jest prostsza - po prostu ich wymiana.
Koledzy i kolego haski, są dwa mankamenty przy pilarkach BOMAR'u, (we wszystkich typach ERGONOMIC):
1. chłodziwo, którego część jest zabierana przez taśmę wycieka z przodu obudowy - zamiast do wanny to na podłogę; rynienka jest źle zaprojektowana, strzałka na zdjęciu pokazuje skąd leci chłodziwo:

2. kondensatory po jakimś czasie używania pilarki, nie trzymają napięcia i taśma nie może zastartować.
Ad.1. Rozwiązaniem problemu okazało się dorobienie przedłużenia rynienki, tak aby pasowało na tą wadliwą, bez jakiejkolwiek ingerencji w obudowie - to przedłużenie nasuwa się na rynienkę, przekrój i widok na rysunku poniżej:

Ad.2. Jeśli chodzi o kondensatory, to tutaj już sprawa jest prostsza - po prostu ich wymiana.