uszczelka pod głowicę kompresora
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Skoro tak mówisz... Moja praktyka jest znikoma- ogranicza się do remontu tylko jednego własnego kompresora średniej wielkości o pojemności skokowej nieco ponad 30 cm sześć. Jako że to dość unikatowe urządzenie i bałem się że go zniszczę do końca, szukałem raczej miękkiego materiału na uszczelki. Uszczelnień wymagały tylko płyty zespołu zaworowego, ściskane ze sobą czterema śrubami M8. Stare oryginalne uszczelnienie skruszało i kompresor zaczął widocznie tracić sprawność. Cały mechanizm pływa w misce olejowej. Jest to urządzenie podobne w budowie do kompresora lodówkowego tylko kilka razy mocniejsze. Warto było się potrudzić bo pracuje zdecydowanie ciszej niż kompresory tłokowe dostępne w handlu.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jaka uszczelka? to zależy od materiału z jakiego jest ta sprężarka. Jeśli głowica i cylinder to żeliwo można zastosować uszczelki jak koledzy wspominali z blachy alu lub cu. Jeśli jednak mamy do czynienia ze stopami lekkimi to metalowe uszczelki nie są najlepszym pomysłem. Trzeba szukać dobrego uszczeleniacza. Są też dostępne płyty PTFE na uszczelki.
-
- Posty w temacie: 9
Jest na tyle wydajny że zastąpiłem nim oryginalną pompę w kompresorze 8atm ze zbiornikiem 24 l. Nabija zbiornik ciśnieniem i wyłącza się. Używam tego zestawu do lakierowania natryskowego z użyciem nieco zmodyfikowanego pistoletu mini K-3 (z Allegro). Zwykle szybciej muszę robić przerwę w pracy z powodu nagrzania silnika w wentylatorze wyciągu niż samego kompresora. Olej w puszce nie tylko smaruje pompę ale także pomaga w chłodzeniu uzwojeń silnika kompresora.
Modyfikacja pistoletu polegała tylko na sposobie podawania lakieru bo oryginalny zbiorniczek był dla mnie za mały.
Modyfikacja pistoletu polegała tylko na sposobie podawania lakieru bo oryginalny zbiorniczek był dla mnie za mały.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, 22:09 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 6
Nie do końca.Pierwsze z brzegu dla przykladu.ALZ pisze:Jaka uszczelka? to zależy od materiału z jakiego jest ta sprężarka.
http://allegro.pl/uszczelka-glowicy-mz- ... 60879.html
[ Dodano: 2011-09-13, 22:10 ]
Czyli kolega maluje aerografem ?diodas1 pisze: Używam tego zestawu do lakierowania natryskowego z użyciem nieco zmodyfikowanego pistoletu mini K-3