jak przemieścić 600 kg maszyny ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Do maszyny 300 kg zrobiłem ramkę z kątowników i do tego kółka meblowe, ale z twardego tworzywa, takie trochę lepsze. Wielka wygoda, można przestawić gdzie potrzeba. Podobne kółka, ale już bez ramki, dodałem maszynie ważącej ponad tonę. Plastikowe wkładki już nie wytrzymują, trzeba było dać kółeczka aluminiowe z wkładką. Jak trzeba było maszynę przesunąć, to zwolnienie blokady i jazda bez problemu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam
łomem podnieść nogę i podłożyć rurkę.
Z drugiej strony tak samo.
Wciągarka linowa i aby tylko było o co ją zaczepić.
Tokarka 2 tony tak wjechała i wiertarka 800 kg też.
Prędkość osiągałem 50 cm/godz
ale wszystko robiłem sam.
Przyznam, że robota szła szybko, najwięcej czasu zajmowało myślenie
Pozdrawiam
Jacek
łomem podnieść nogę i podłożyć rurkę.
Z drugiej strony tak samo.
Wciągarka linowa i aby tylko było o co ją zaczepić.
Tokarka 2 tony tak wjechała i wiertarka 800 kg też.
Prędkość osiągałem 50 cm/godz

Przyznam, że robota szła szybko, najwięcej czasu zajmowało myślenie

Pozdrawiam
Jacek
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Tokarka to TSB-20
Przeniesienie z garażu do małej hali po ziemi porośniętej trawą.
Wstępnie po analizie tematu:
1. Podnoszę tokarkę na betonku wg planu
- Najpierw lewarkiem od samochodu do góry z jednej strony i drógiej, później na cegły.
- Decha i wałki z drewna pod spód
I tu moje pytanie - wydaje mi się że najlepiej jak by wałki po których będę ją transportował miały by fi 50-60, jutro je robięna tokarce do drewna, długość tak z 40-50 cm myślę że będzie ok.
2. Transport tokarki
Mam wyciągarkę linową - ją do auta zaciągniętego na ręcznym i biegu i sobie wachluję
Po drodze daję kołki żeby nie zjechała bo jest górka zjazdowa
3. Zdjęcie banalne więc nie ma co opisywać
4. ustawienie w hali (wielka chala mająca nie całe 50 mkw
) - nie ma problemu - z ojcem ją zaprojektowałem,robiłem i wykańczałem - jest o co wyciągarkę linową zaczepić.
Mój obecny problem - będę dwa razy musiał zmienić kierunek o 90 * i nad tym się mocno teraz głowię.
i tak przy okazji - co to jest ten breszek ?
acetylenek - chce w pojedynkę bo jestem ciekawy miny ojca
Przeniesienie z garażu do małej hali po ziemi porośniętej trawą.
Wstępnie po analizie tematu:
1. Podnoszę tokarkę na betonku wg planu
- Najpierw lewarkiem od samochodu do góry z jednej strony i drógiej, później na cegły.
- Decha i wałki z drewna pod spód
I tu moje pytanie - wydaje mi się że najlepiej jak by wałki po których będę ją transportował miały by fi 50-60, jutro je robięna tokarce do drewna, długość tak z 40-50 cm myślę że będzie ok.
2. Transport tokarki
Mam wyciągarkę linową - ją do auta zaciągniętego na ręcznym i biegu i sobie wachluję

Po drodze daję kołki żeby nie zjechała bo jest górka zjazdowa
3. Zdjęcie banalne więc nie ma co opisywać
4. ustawienie w hali (wielka chala mająca nie całe 50 mkw

Mój obecny problem - będę dwa razy musiał zmienić kierunek o 90 * i nad tym się mocno teraz głowię.
i tak przy okazji - co to jest ten breszek ?
acetylenek - chce w pojedynkę bo jestem ciekawy miny ojca

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
a nie prościej rozkręcić na 2 części , przewieźć na wózku i złożyć?
ja swoją przewoziłem w "volkswagen transporter" , ręcznie ją tam włożyliśmy w 5(olej z wrzeciennika sie wylał)(pierwsze tokarkę postawiliśmy pod skosem a potem kierowca cofał:) , a potem w 5 za pomocą 2 brech ją przenieśliśmy do garażu, najgorszy był stopień w garażu ok 40 cm
ja swoją przewoziłem w "volkswagen transporter" , ręcznie ją tam włożyliśmy w 5(olej z wrzeciennika sie wylał)(pierwsze tokarkę postawiliśmy pod skosem a potem kierowca cofał:) , a potem w 5 za pomocą 2 brech ją przenieśliśmy do garażu, najgorszy był stopień w garażu ok 40 cm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
U nas breszka to łom ze spłaszczonym końcem, w odróżnieniu od takiego z ostrym. Drugi koniec gładki (tylko do uchwytu). Spłaszczony koniec mniej niszczy/zagłębia się w podłoże i można go włożyć w wąską szczelinę np. pod maszyną.MlKl pisze:brecha, breszka - łom.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
a to tsb-20 da się na 2 części rozkręcić?lemurbb pisze:a nie prościej rozkręcić na 2 części , przewieźć na wózku i złożyć?
Nie chce ryzykować uszkodzenia bo maszynę dorwałem z utrzymania ruchu no i to moja pierwsza tokarka a od lat o takiej maszynce marzyłem, zostało mi tylko ją przenieść i pierwsze toczenie

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tak da się rozkręcić , jak kolega się przyjrzy to są w podstawie odlewu śruby na imbus 6 jak pamiętam(mogą być zamalowane), odkręca się od stołu , odpina się kabelki od elektryki (chyba
) i wio
pamiętaj aby nic nie kręcić w relacji wrzeciennik-sanki
jak byś miał jakieś jeszcze pytania to pisz
ja swoją częściowo już wyremontowałem jeszcze skrobanie łoża mnie czeka, czego się trochę boje
co do elektryki to nie jestem pewien , moja jest w trakcie odnawiania, muszę jeszcze tylko 2 bieg podłączyć i hamulec
ps. mały offtop jaka dioda prostująca-prostownicza(nie jestem elektrykiem wybaczcie) idzie do hamulca?

pamiętaj aby nic nie kręcić w relacji wrzeciennik-sanki
jak byś miał jakieś jeszcze pytania to pisz
ja swoją częściowo już wyremontowałem jeszcze skrobanie łoża mnie czeka, czego się trochę boje
co do elektryki to nie jestem pewien , moja jest w trakcie odnawiania, muszę jeszcze tylko 2 bieg podłączyć i hamulec
ps. mały offtop jaka dioda prostująca-prostownicza(nie jestem elektrykiem wybaczcie) idzie do hamulca?