TS7016/ZX7016 Zosia czy KF20 super

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
gajdar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

TS7016/ZX7016 Zosia czy KF20 super

Post napisał: gajdar » 26 lut 2012, 20:25

Witam!
Mam pytanko którą grupą "frezarek" warto sie zainteresować bardziej.Zdaję sobie sprawe że i to i to jest zaawansowana chińszczyzna.
Do wykorzystania typowo amatorskiego , w 99% w aluminium i tworzywach.Czy rozwiązania z produktu np.Bernardo / X2 i podobnych mają jakieś (poza jaskółką na Z ) zdecydowne zalety które uzasadnią blisko stuprocentową zwyzkę ceny.Czy warto za tą Z-kę, regulację obrotów i duzo wiekszą popularność aż tyle dołożyć.Czy może wręcz odwrotnie ,prostota konstrukcji zośko-podobnych będzie lepsza dla amatora ?
Wykorzystanie będzie co prawda dość okazjonalne ,ale jeśli jakieś rozwiązanie pozwoli mniej wyzywać w czasie ewentualnej roboty to lepiej o tym wiedzieć :razz:
Jeśli ktoś miał okazje przyjrzeć się i jednemu, i drugiemu urządzeniu to bardzo proszę o opinie

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 26 lut 2012, 21:32

Na temat "Zośki" znajdziesz tu kolego cały długi temat.
https://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... ia&start=0

ja mogę powiedzieć tylko jedno, jaskółka - to jaskółka. Poza tym nigdy nie wiadomo co będziesz robić w przyszłości.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
gajdar

Post napisał: gajdar » 26 lut 2012, 21:42

RomanJ4 pisze:ja mogę powiedzieć tylko jedno, jaskółka - to jaskółka. Poza tym nigdy nie wiadomo co będziesz robić w przyszłości
Tylko tamta jaskółka jest na kolumnie z regulacja głowicy 45/45 stopni co podobno daje niezły brak stabilności.Tyle że sie na twardszym materiale nie obróci.No właśnie co masz na myśli robienie w przyszłości ? ,twardsze materiały czy przeróbka na cnc ? :razz: .Na czym się te zalety objawią
A co do tematów Zoskowych to wszystkie już czytałem wielokrotnie,ale jakiegokolwiek porównanie do konstrukcji X2 brak.Martwi mnie że na np. youtube/forach znajduje pełno testów/przeróbek/filmów odnośnie maszyn o konstrukcji x2 ,a frezarek typu ZX czy TS brak

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2012, 00:02

gajdar pisze:Tylko tamta jaskółka jest na kolumnie z regulacja głowicy 45/45 stopni co podobno daje niezły brak stabilności
:?: a na jakiej podstawie to stwierdzenie?
Jeżeli jeszcze kolumna która odchylana jest w całości jak w takim np modelu Obrazek może bardziej jest podatna na drgania ze względu na długie ramię (odległość od wierzchołka narzędzia do osi obrotu kolumny), a co za tym idzie większe siły działające na połączenie skręcane w tej osi, to przy stałej kolumnie i obracanej tylko głowicy ramię siły od wierzchołka narzędzia do osi obrotu jest wiele mniejsza, poza tym rozstaw śrub mocujących jest dużo większy od poprzedniego systemu, a co za tym idzie i sztywność układu również większa.
Obrazek

W mojej na przykład nie ma z tym problemu, co pozwala planować bez trudności głowicą 63mm. Oczywiście zaciski na jaskółce należy zaciskać kiedy tylko można, po to są, im większa sztywność tym lepiej.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”