https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... pe=3&ifg=1
Prawidłowe podłączenie wtyczki
-
adam Fx
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Prawidłowe podłączenie wtyczki
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Andrzej 40
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
-
Roman Margraf
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 4
-
Roman Margraf

-
koala.g

- Posty w temacie: 2
Re: Prawidłowe podłączenie wtyczki
Jak u ojca... Te stare wtyczki miały ceramiczne wkładki które pękały i bolce latały luzem. Więc taki wynalazek był robiony jak sie nie chciało wtyczki kupić...
Teraz widzę że sprzedają plastikowe wkłady z bolcami do takich wtyczek.
Teraz widzę że sprzedają plastikowe wkłady z bolcami do takich wtyczek.
-
strikexp

- Posty w temacie: 6
To Wy jeszcze używacie takich kwadratowych wtyczek? W sumie to są dużo sensowniejsze niż te z okrągłymi bolcami - standardowe. Mają mniejsze opory na stykach.
W sumie to sam się drapię w głowę z tymi wtyczkami, tyle tego jest. Zauważyłem że wtyczki okrągłe na 16 amperów właściwie nie występują w maszynach... w głupiej zośce mam wtyczkę na 32A
W sumie dobrze bo nie trzeba się martwić czy będzie pasować. Ale z kolei 32A jest wyraźnie droższe od 16A... Jak robię sobie teraz elektrykę to jednak trochę grosza trzeba wywalić na te wtyczki na każdej ścianie...
W sumie to sam się drapię w głowę z tymi wtyczkami, tyle tego jest. Zauważyłem że wtyczki okrągłe na 16 amperów właściwie nie występują w maszynach... w głupiej zośce mam wtyczkę na 32A
W sumie dobrze bo nie trzeba się martwić czy będzie pasować. Ale z kolei 32A jest wyraźnie droższe od 16A... Jak robię sobie teraz elektrykę to jednak trochę grosza trzeba wywalić na te wtyczki na każdej ścianie...
-
Roman Margraf

strikexp pisze:To Wy jeszcze używacie takich kwadratowych wtyczek? W sumie to są dużo sensowniejsze niż te z okrągłymi bolcami - standardowe. Mają mniejsze opory na stykach.
śmiała teza może uzasadnisz?
-
strikexp

- Posty w temacie: 6
Okrągła wtyczka działa na zasadzie tulejki i się rozgina z czasem. Natomiast kwadratowa może mieć znacznie większy zapas mechaniczny.
Dodatkowo kwadratowe mają dość dużą powierzchnię styku w porównaniu do zużytej miedzi.
Dlatego uważam że te kwadratowe wtyczki są dużo lepsze, ale komuś się wymyślił inny standard... W dodatku to co mogłoby być zaletą nowego standardu(małe wtyczki 16A) praktycznie nie jest używane.
Natomiast kwadratowa wtyczka mogła by być kompatybilna w dół, poprzez krótsze bolce. W okrągłej tak się nie da ze względu na tulejkę.
Dodatkowo kwadratowe mają dość dużą powierzchnię styku w porównaniu do zużytej miedzi.
Dlatego uważam że te kwadratowe wtyczki są dużo lepsze, ale komuś się wymyślił inny standard... W dodatku to co mogłoby być zaletą nowego standardu(małe wtyczki 16A) praktycznie nie jest używane.
Natomiast kwadratowa wtyczka mogła by być kompatybilna w dół, poprzez krótsze bolce. W okrągłej tak się nie da ze względu na tulejkę.

a po co wtyczka ? można prościej....