FTW pisze:Owszem mają własne konstrukcje, ale oparte o te same komponenty - chipsety, sockety, kontrolery sieci, dźwięku. Chipsety do procesorów Intela produkuje przecież tylko Intel, więc to on dostarcza te układy

Ani Siemens ani HP tego nie robią...
Tak masz rację i nie neguję tego. Nawet PCB może być od tego samego dostawcy.
Tylko czemu teoretycznie dla tego samego chipsetu muszą być inne drivery bo nie chce gadać

Taki drobny przykład scalaczek BGA o symbolu QL-5064-66APB456 raz zgłasza się jako Arbor SB drugim razem jako Lan interfeace.
Różnica nie wynika "z jakości" tylko z innego przeznaczenia. Serwery mają pamięci ECC registered, ale to są inne pamięci, a nie "lepsza wersja tego co montuje się w normalnych komputerach". Są przeznaczone do serwerów i tam się ich używa.
Pisałem o
stacjach roboczych nie serwerach w których jak słusznie zauważyłeś stosuje się te pamięci, taka fanaberia?

Przecież można było by zastosować te same pamięci co w "składakach"
Podam przykład - nieśmiertelna podstawka LGA 775 i procesory Core 2 Quad i Core 2 Duo. Równolegle z nią wypuszczona "specjalna wersja serwerowa Xeon" na podstawkę 771. Owa specjalność polegała na niemożliwości wsadzenia tego procesora w gniazdo 775. Po wycięciu dwóch wypustek pozycjonujących procesor i zastosowaniu adaptera można normalnie używać tych procesorów w zwykłych płytach 775... więc to musi być ten sam procesor. Oczywiście inaczej nazwany, może z innym zegarem, napięciem, ale fizycznie to ten sam rdzeń. Może mieć np. programowo włączone pewne instrukcje i przez to być 2x droższy...
Czy ta kombinacja będzie pracowała równie stabilnie? W przytoczonym przez ciebie przypadku jak najbardziej może.
O ile się nie mylę Core 2 Duo może być procesorem Core 2 Quad w którym dwa rdzenie są fizycznie odłączone dlatego, że któreś z nich (max dwa) nie przechodzą testów. Tego typu tricki są stosowane od dawna przez producentów i to nie tylko scalaków

. W drugą stronę takiej podmianki możesz nie dać rady zrobić - jednak nie wiem nie sprawdzałem bo w takie pierdoły się nie bawię.
pukury pisze:hej .
a tak z ciekawości - xeony mają w sobie grafikę ?
rdzeń może i tak - ale więcej pamięci podręcznej , itp zdaje się jest.
pzd.
przejrzyj
http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/p ... w-all.html
Cóż to temat rzeka

a nie jestem już aż tak na bieżąco