Mufki wciskane do rur małej średnicy poszukiwane

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Mufki wciskane do rur małej średnicy poszukiwane

Post napisał: gregor1975 » 04 paź 2015, 19:29

Witam,

Szukam mufek do rur/prętów, ale mam problem bo po pierwsze nie wiem, czy dobrze to nazywam a po drugie, czy w ogóle takie coś istnieje więc wolę zapytać praktyków.

Chodzi o łączniki do rur/prętów typu trójnik 3x90 stopni (jak „początek” trójwymiarowego układu współrzędnych).

Materiał dowolny nadający się do montażu rurek/prętów na wcisk lub klej. Średnica kompatybilna z dostępnymi w sprzedaży rurkami/prętami. Korzystna jak najmniejsza.

Potrzebne mi to do porobienia osłon na wrażliwą na kurz aparaturę laboratoryjną – porobię stelaże, na których rozpostarte będą worki foliowe. Będzie to być może mało estetyczne, ale szybkie i tanie w wykonaniu, łatwo konfigurowalne, lekkie i skuteczne.
Pierwotnie chciałem to robić z transparentnego tworzywa sztucznego (PMMA, PC), ale nie wychodzi to tanio, poza tym nie mam w pełni opanowanego warsztatu spawania tworzyw sztucznych.
Zrobiłem z kartonu, ale ani to estetyczne, ani lekkie i wydaje się też, że jest to przyjazne środowisko dla pleśni.

Znacie jakieś sklepy internetowe sprzedające takie coś? A może w Castoramie to znajdę, tylko na jakim dziale szukać? W moim mieście obsługa w tym markecie jest kompletnie niekumata i leniwa, nie wierzę zatem, że zostanę zrozumiany, dlatego pytam tutaj.

Tagi:

NFZ
Posty w temacie: 1

Re: Mufki wciskane do rur małej średnicy poszukiwane

Post napisał: NFZ » 04 paź 2015, 19:44

gregor1975 pisze:rur/prętów typu trójnik 3x90 stopni (jak „początek” trójwymiarowego układu współrzędnych).
Tzw. narożnik.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 04 paź 2015, 19:44

gregor1975 pisze:Pierwotnie chciałem to robić z transparentnego tworzywa sztucznego (PMMA, PC), ale nie wychodzi to tanio, poza tym nie mam w pełni opanowanego warsztatu spawania tworzyw sztucznych.
do 3mm poilwęglan zaginasz na zaginarce jak blachę.
Oczywiście nie chce dać się dogiąć do kąta ale po podgrzaniu nagrzewnicą ( próbka!!) wstępnie zagiętego dociśniesz już do kata i stoi jak trzeba.
Gdzie się rozwinięcia nie da to na kątownik
Pasjonat

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 04 paź 2015, 21:25

gregor1975 pisze:szybkie i tanie w wykonaniu, łatwo konfigurowalne, lekkie i skuteczne.
Tani, szybki i nietypowy pomysł:

Kup roletę z cienkich patyczków bambusa. Mają około 3mm średnicy.
Do tego przyda się odrobina drutu średnicy około 1mm i mocna nitka.
drut może być spawalniczy lub nawet duże zszywacze.
Będą potrzebne tylko krótkie kawałki do zrobienia łączników do zrobienia
gładkich narożników.
Weź nitkę i nawijaj tak jak kiedyś robiło się latawce skrzynkowe. ;-)

Można z tego zrobić konstrukcję dopasowaną do kształtu aparatury.
Zamiast folią można pokryć bibułą, która po lakierowaniu da efekt japońskiego domku...
lub w zależności od estetyki wykonania... średniowiecznego okna z szybą z pęcherza. ;-)

Żeby nie dziadować: może tektura polipropylenowa byłaby szybka i wygodna do zastosowania?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 05 paź 2015, 19:21

Dziękuję kolegom za odzew.

@ma555rek:
Tworzywo oczywiście optymalne, poliwęglan jedynka załatwiłby sprawę a i bez spawania mogłoby się obyć. To jednak drogo, tym bardziej, że w moim przypadku tylko zakup wysyłkowy wchodzi w grę.

@pitsa:
To ma być przede wszystkim szczelne bo ma chronić przed kurzem i lekkie. Pomysł oryginalny, ale nie dla mnie.

Byłem dziś u żółto-niebieskich i szukałem trójnika narożnego. Znalazłem.... fi 25mm ze stali chromowanej :mrgreen: Rozczarowany, dalej błąkałem się po tym sklepie, aż trafiłem na stoisko z kształtownikami alu. Były tam między innymi rurki, te małej średnicy bajecznie tanie bo od 3 do 4PLN/mb.
A wcześniej w etatowym miejscu u zaprzyjaźnionego warsztatowca znalazłem około 1,5m rurki procesowej fi6 z kwasiaka. Za mało na konstrukcję, ale w sam raz na trójniczki, które zapewne mi wykona. Potem dopasuję to do tych aluminiowych z Castoramy, kupię ile trzeba i po problemie.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 05 paź 2015, 20:58

narożniki powiercić w kawałku alu lub inny tani materiał wiertło i hejaaa
luz uzupełnić klejem sylikonem lub kropelka? a może na wcisk ?

rurka? lekka tańszy pręt stalowy fi 3mm tniesz na długość gniesz jak trzeba

resztę opakowania z foli budowlanej
Worek na śmieci taki grubszy?
Cerata na stoły

Wszystkie te materiały zakleisz taśmą jeśli nie taśma to żelazko dobrać temp i zgrzewać rogiem żelazka gdyby był problem położyć papier do pieczenia ciast nie przywiera i nie zostawia śladu.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 05 paź 2015, 21:41

k-m-r1 pisze:narożniki powiercić w kawałku alu lub inny tani materiał wiertło i hejaaa
Trzeba działać najmniej kłopotliwymi środkami pozwalającymi osiągnąć ten sam efekt. Nie będę szukał żadnych kawałków alu i wiercił, po prostu potnę tą rurkę z kwasiaka na wymiar, dognę do kąta prostego, potem przyjdzie pan majster i dospawa "trzeci wymiar", czyli położy kilkanaście punktowych heftów.

k-m-r1 pisze:resztę opakowania z foli budowlanej
Jak najbardziej, mam taką w zanadrzu - tzw. kaptury foliowe na palety - mocna, gruba folia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”