Pytanie o taśmę oporową kanthal

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
fatality911
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Pytanie o taśmę oporową kanthal

Post napisał: fatality911 » 14 lip 2015, 20:02

Witam, mam do was takie pytanie. U dziadka w garażu znalazłem takie oto zwoje taśmy oporowej. Tak na dobrą sprawę nie wiem o nich zbyt wiele. Może ktoś powiedzieć ile to może mieć metrów i czy można z tym coś zrobić czy lepiej wyrzucić bo pożytku nie będzie (np. bo za stare a teraz są nowsze i lepsze).
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Obrazek

Obrazek

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: diodas1 » 15 lip 2015, 10:10

Wyrzucanie to ostateczność. Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie to możesz to sprzedać, chocaż w Allegro pełno tego a kolejki klientów jakoś nie widać. Gdybyś nie chciał się bawić w detalicznego handlowca lub wynalazcę :mrgreen: i koniecznie chciał wywalić do kubła to ja mogę przytulić jedną szpulkę :mrgreen: Dziadek pewnie też nabył to za grosze w jakimś Bomisie z myślą budowy promu kosmicznego lub piecyka. Do wycinarki do styropianu nie nadaje się z powodu prostokątnego przekroju.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 15 lip 2015, 12:49

Do wycinania styropianu pewnie nie - ale do budowy piecyka oporowego powinna być idealna :) Nie zdziwiłbym się też gdyby wkrótce "przydała" się też amatorom elektrycznych papierosów (to w zasadzie żart - używają grzałek z cieniutkiegu drutu grzejnego, ale po ostatniej rozmowie z pewnym amatorem tej zabawy zaczynam się obawiać że wkrótce przestawią się na grzejniki 1kW - przerabiam dla niego eleganckie mahoniowe pudełeczko pod nowy "chipset" 120W bo stary był za słaby :) )

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 15 lip 2015, 13:56

Ciekawe czy ten "amator" też kaszle jak najęty? Paru moich znajomych po pierwotnym zauroczeniu elektronicznym papierosem schowało go głęboko do szuflady bo okazało się że olejki nikotynowe po odparowaniu na grzałce powodują u nich podrażnienie i notoryczny suchy kaszel. Normalny smolisty papieros takiego efektu nie dawał. Kaszel był soczysty a flegma nadawała się do konserwacji dachu :mrgreen:

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 15 lip 2015, 14:06

Nie - wygląda raczej zdrowo. Ale muszę przyznać że demonstracja działania nowoczesnego "papierosa" zrobiła na mnie wrażenie - z powodzeniem mógłby pracować w dyskotece jako generator mgły.
Jak ktoś chce zobaczyć jak się ten temat rozwija - wystarczy poszukać na youtube "alien wire" (zdaje się że vaporysci "odkryli" podwójną spiralę grzejną z żarówek :) )

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 15 lip 2015, 14:44

grg12 pisze:Nie zdziwiłbym się też gdyby wkrótce "przydała" się też amatorom elektrycznych papierosów (to w zasadzie żart - używają grzałek z cieniutkiegu drutu grzejnego, ale po ostatniej rozmowie z pewnym amatorem tej zabawy zaczynam się obawiać że wkrótce przestawią się na grzejniki 1kW
Eureka :!:
"Elektryczne cygaro"... :idea:
Obrazek

O której otwierają Urząd Patentowy? :grin:
diodas1 pisze:Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie to możesz to sprzedać
Na przykład mnichom do Nepalu... :grin: :grin:
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”