T shirt

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Shil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

T shirt

Post napisał: Shil » 04 gru 2014, 15:55

Witam wszystkich
Jestem nowa na forum, to mój pierwszy wątek, chciałabym przywitać wszystkich użytkowników serdecznie :)
Na wstępie proszę o cierpliwość, moja prośba o pomoc, radę, nie jest bezpośrednio związana z tematyką forum.
Nie znam się kompletnie na CNC, jednak mój narzeczony pracuje w firmie i jest programistą CNC i choćby mi 100 razy tłumaczył o co chodzi i choćbym obejrzała 100 filmów na youtube jak pracuje tokarka itd, to tak naprawdę do końca nie wiem o co chodzi :)
Zbliżają się święta, chciałabym zrobić niespodziankę narzeczonemu, zamówić T shirta z nadrukiem, takim spokojnym, delikatnym, ale żeby to było coś dedykowanego dla Niego, z akcentem związanym z Jego pracą... Skomponowałam małą grafikę i tu moja gorąca prośba o ocenę, czy to dobrze wyglądać będzie, czy wybrałam dobry schemat maszyny, czy to dobrze się prezentuje, czy może wybrać inny rysunek... Co sądzicie?

I jeszcze jedno pytanie, jeśli się ktoś orientuje, o prawa autorskie.. przerysowałam znaleziony schemat w internecie, jednak nie wiem czy takie schematy są ogólnodostępne, w sensie czy taki schemat tyczy się ogólnie budowy wszystkich tego typu tokarek i mogę sobie narysować taki sam na podstawie tego z internetu, czy to jest schemat konkretnej maszyny chroniony prawami autorskimi....

Obrazek

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 04 gru 2014, 16:00

Ja bym zalecał uproszczenie i uczytelnienie rysunku. To co zrobiłaś jest fajne jak się będzie oglądało z pół metra i na płaskim. W przeciwnym razie będzie wyglądało, jakby luby właśnie wyszedł spod samochodu po wymianie tłumika :)
Jednym słowem - przewiduj docelowy efekt końcowy.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2014, 18:27 przez mc2kwacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Shil

Post napisał: Shil » 04 gru 2014, 16:34

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Hm, stosując się do rady, trochę wyczyściłam tło i podbiłam pierwszy plan. Teraz jest z daleka chyba bardziej schludne
Obrazek

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 gru 2014, 16:41

fajne ale jedno ale. tokarka na obrazku to raczej na manualną wygląda niż na cnc chociaż pomysł ogólnie dobry. nie wiem jak się miewa praca narzeczonego do koloru białego koszulki bo maszyny ogólne sterylne to nie są. no chyba że nigdy jej do pracy nie ubierze :)
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Autor tematu
Shil

Post napisał: Shil » 04 gru 2014, 16:50

Na wszelki wypadek nadrukuje na większej ilości ;P
Raczej ot tak, niekoniecznie do pracy.
Właśnie o to chodzi, ze nie znam się, czy mogłabym prosić o link do schematu tokarki cnc? To może być mały fragment tej maszyny, ale charakterystyczny dla niej...

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 gru 2014, 16:55

charakterystyczne CNC tokarki moim zdaniem sa brzydsze niz manualne :)
wszystko przykryte osłonami i generalnie wygląda z zewnątrz to jak niby pudło z szybami :(
ot np http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... =0&ndsp=10
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 04 gru 2014, 18:32

Powiem tak - nie widzę żadnej poprawy. Nadal jest to rysunek techniczny a nie symboliczny. I nadal przypomina osady z sadzy. Zmruż oczy. Co widzisz?
:cool:
Font i wielkość napisu też bym zmienił. Ten będzie nieczytelny. To nie jest powszechnie znane logo, które się widzi i rozpoznaje kątem oka.

W ogóle dobry projekt graficzny poznaje się po prostocie albo raczej stosunku ilości treści do prostoty. Dlatego polskie reklamy są takie marne w stosunku do zachodnich. Warto przemyśleć.

I jeszcze rada na koniec. Nawet jeśli koszulka będzie z super dobrej jakości bawełny, to i tak w jednej sztuce zrobisz ten nadruk termotransferem. A to jest niestety badziew.
Jeśli chcesz to zrobić w postaci wartościowego prezentu, do dłuższego używania, i żeby było widać zaangażowanie we włożoną pracę, zamów to zrobione na hafciarce. Wiele usługowych krawcowych ma takie maszyny, przypominające zwykłe maszyny do szycia. Wrzuca się obrazek na komputer, generuje kod dla maszyny, zakłada nici i jazda. Może być nawet więcej kolorów niż jeden. Luby może też bardziej docenić dlatego, że hafciarka to także CNC :)
Tylko rysunek nie powinien być bardzo szczegółowy, elementy najlepiej żeby łączyły się ze sobą i musi być ograniczony do pola roboczego maszyny.

P.S. Pomysłów na grafikę nie podsuwam, bo byłaby to ingerencja w proces twórczy. Ale zdecydowanie polecałbym więcej symboliki, mniej dosłowności.
Charakterystycznym elementem obrabioarki cnc, konkretnie tokarki cnc, jest
https://www.google.pl/search?q=cnc+revo ... d=0CCIQsAQ

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 04 gru 2014, 19:07

Może taki? :grin:

Obrazek
pozdrawiam,
Roman

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 04 gru 2014, 20:32

jak ja bym jeszcze miał w koszulce cnc master chodzić to bym chyba....
tym bardziej co to za prezent? :roll: Kolega Roman dał b.dobry przykład, lepiej coś na wesoło niż rysunek techniczny na koszulce, może mu koszulkę matrixa kup?
Zresztą jest programistą to mu klawiaturę na koszulce sprezentuj a nie manuala o którym może wiedzieć NIC jak na większość programistów przystało.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”