Wprowadzenie tokarki/frezarki do ewidencji środków trwałych

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Wprowadzenie tokarki/frezarki do ewidencji środków trwałych

Post napisał: Zanixi » 15 lip 2013, 10:12

Panowie, orientujecie się w jaki sposób ustalić cenę do wprowadzenia sprzętu do środków trwałych?

Mam 2 maszynki których jeszcze nie wprowadziłem, nie bardzo wiem jak niby miałbym ustalić ceny.

Ustala się wg ceny rynkowej z dnia wprowadzenia do ewidencji? Gdzieś coś czytałem o grudniu roku poprzedzającego dzień założenia ewidencji. Jak to jest?

Co do samej ceny, wystarczy to mniej/więcej oszacować i tyle? W zasadzie to ceny rynkowe są wyższe od tych które zapłaciłem. Nie mam niestety żadnych faktur i tym podobnych rzeczy (no wtedy to nie było by problemu).

[ Dodano: 2013-07-15, 11:05 ]
Czegoś się już chyba dowiedziałem:
-wprowadzić po cenie rynkowe z dnia wprowadzenia do ewidencji
-amortyzować
-jeżeli był użytkowany wcześniej - nic nie szkodzi/wprowadza się do ewidencji i amortyzuje (nie można chyba amortyzować jednorazowo)
-co do ceny - znaleźć coś podobnego z podobnego rocznika/wielkości/możliwości

Tagi:

msawiko
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: msawiko » 15 lip 2013, 11:29

Wprowadzasz na podstawie wyceny z dnia wprowadzenia z tym, że wycenę robisz sobie sam. Amortyzować możesz jednorazowo jeśli wartość nie przekracza 3,5 tyś netto.

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 15 lip 2013, 17:03

Teoretycznie to chyba nie, zakładając, że sprzęt został oddany do użytku wcześniej, tzn pracował zanim wprowadziłem go do ewidencji środków trwałych to już chyba nie mogę go amortyzować jednorazowo. Tak gdzieś wyczytałem przynajmniej...

[ Dodano: 2013-07-15, 17:08 ]
Jeszcze mam pytanko, może ktoś się orientuje. Chciałbym teraz np sprzedać części z frezarki, pełno gratów zostanie po przeróbce na cnc. Jak takie coś można sprzedać?

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 15 lip 2013, 22:11

msawiko pisze:Wprowadzasz na podstawie wyceny z dnia wprowadzenia z tym, że wycenę robisz sobie sam. Amortyzować możesz jednorazowo jeśli wartość nie przekracza 3,5 tyś netto.
Dla małych podatników i rozpoczynających działalność limit jest znacznie wyższy jako pomoc de minimis. Warto przeczytać art 22k.7 (ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych)

Autor tematu
Zanixi

Post napisał: Zanixi » 15 lip 2013, 23:36

Pytanie tylko czy mogę to jednorazowo odliczyć skoro już było w użytku ;). Nie mogę tego odnaleźć ale czytałem, że niby nie.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 16 lip 2013, 07:16

Zanixi pisze:Pytanie tylko czy mogę to jednorazowo odliczyć skoro już było w użytku ;). Nie mogę tego odnaleźć ale czytałem, że niby nie.
Nie ma przeciwwskazań co do wprowadzania do ewidencji środków trwałych maszyn używanych. (dla używanych ŚT jest nawet szybsza amortyzacja art 22j) Ograniczenia amortyzacji w sposób o jakim myślisz dotyczą jedynie przypadków, kiedy sprzęt był już amortyzowany przez Ciebie w innej działalności.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”