Muszę nauczyć się konstruować podstawowe przekroje figur geometrycznych, niestety moja wiedza z tego zakresu kuleje, a książka o geometrii niczego mi nie wyjaśnia. chciałbym się tylko dowiedzieć jakim sposobem zostały wykreślone te rzuty:
- jak z rzutu górnego odczytać długosci boków dla rzutu dolnego i jak je rozmieścić?
jesli ktoś wie to prosiłbym o słówko wyjaśnienia.
Przekrój figur geometrycznych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Przekrój figur geometrycznych
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (22.86 KiB) Przejrzano 1629 razy
-
- bez tytułu2.JPG (19.06 KiB) Przejrzano 1620 razy
-
- bez tytułu3.JPG (15.56 KiB) Przejrzano 1625 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Gdzieś tu na forum widziałem model bryły wycięty z żółtego sera, wystarczy przekroić 
A tak na serio, to do przekrojów trzeba mieć pomysł. I umieć to sobie wyobrazić w przestrzeni, tak że każdy wierzchołek ma 3 wymiary. A w przestrzeni obowiązują sinusy, talesy, pitagorasy, cechy podobieństwa i przystawania, i właśnie trzeba mieć pomysł żeby coś z tego poskładać.
Jak chcesz to pokażę Ci jak ten graniastosłup przeciąć. Wtedy przynajmniej będziesz umiał przecinać graniastosłupy

A tak na serio, to do przekrojów trzeba mieć pomysł. I umieć to sobie wyobrazić w przestrzeni, tak że każdy wierzchołek ma 3 wymiary. A w przestrzeni obowiązują sinusy, talesy, pitagorasy, cechy podobieństwa i przystawania, i właśnie trzeba mieć pomysł żeby coś z tego poskładać.
Jak chcesz to pokażę Ci jak ten graniastosłup przeciąć. Wtedy przynajmniej będziesz umiał przecinać graniastosłupy