Czyżby czas powrócić do tego co sprawdzone
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Czyżby czas powrócić do tego co sprawdzone
Jakiś czas temu ,coś koło 2 lat napotkałem w czeluściach internetu taki wątek "Irańskie łapacze wiatru" wg. opisu są to klimatyzatory pomieszczeń których historia sięga kilku tyś. lat wiec arduino z tym nie będzie działać o plc nie wspomnę.Ciekawi mnie czy sprawdzi się to w naszych warunkach bo według wszelakich informacji starożytni dla nas to przynajmniej tysiąc lat ala Amerykanów to 100 lat,stosowali te budowle - urządzenia do obniżania temperatury latem wręcz prawie do zera .Czy ktoś u nas już coś podobnego budował i jak się to może sprawdzać w naszym umiarkowanym ponoć klimacie.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Czyżby czas powrócić do tego co sprawdzone
Nie trzeba budować, a wystarczy wykorzystać to co masz czyli okna i drzwi. Tylko nie otwierać jakie szerokie tylko z jednej strony mieszkania okna otworzyć, a z drugiej uchylić czy to okno czy drzwi balkonowe. Szerokość trzeba dobrać metodą prób i błędów.
Różnica ciśnień powoduje że po chwili przez uchylone drzwi czuć jak leci chłodne powietrze. Takie ustawienie pozwala schłodzić pomieszczenie do znośnych temperatur.
Różnica ciśnień powoduje że po chwili przez uchylone drzwi czuć jak leci chłodne powietrze. Takie ustawienie pozwala schłodzić pomieszczenie do znośnych temperatur.
-
no nie wiem w tych Irańskich klimatyzatorach a trochę się zagłębiam w temat jest wspomniane o piwnicy i wodzieArias2 pisze:Nie trzeba budować, a wystarczy wykorzystać to co masz czyli okna i drzwi
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Te wieże wyciągowe działały razem z podziemnymi kanałami transportującymi wodę. To z podziemi brano ochłodzone powietrze, a kominy służyły za pompy ssące powietrza. Odpowiednikiem tego może być rekuperacja z GWC czyli gruntowy wymiennik ciepła lub odpowiednia struktura budowli - zobacz przykład na stronie 189
Prostszy system ochładzania powietrza wykorzystywał ściany o ażurowej budowie i nawilżanie (ale aby ciepło parowania działało potrzebna jest niska wilgotność powietrza - klimat suchy = duża skuteczność).
Prostszy system ochładzania powietrza wykorzystywał ściany o ażurowej budowie i nawilżanie (ale aby ciepło parowania działało potrzebna jest niska wilgotność powietrza - klimat suchy = duża skuteczność).
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
to taki kulawy naśladowca tego co działało od tysiącleci .No właśnie z tą wilgotnością to u nas jest różnie z reguły jest dużapitsa pisze:Odpowiednikiem tego może być rekuperacja z GWC czyli gruntowy wymiennik ciepła
Dodane 2 minuty 44 sekundy:
A jeszcze w róznych rejonach jest różnorodność jak mieszkasz bliżej wody płynącej czy stojącej to jest zawsze wilgotność wyższa.
Dodane 2 minuty 23 sekundy:
Czyli nic jak tylko zajumać z Ciechocinka kawałek tężni i lać wodępitsa pisze:Prostszy system ochładzania powietrza wykorzystywał ściany o ażurowej budowie i nawilżanie

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
tristar0 pisze:zagłębiam w temat jest wspomniane o piwnicy i wodzie
Zgadza się, bo w piwnicy z reguły jest niższa temperatura, woda też odbiera sporo temperatury.
Przy pomocy zwykłego wiatraka i mokrego ręcznika też obniżysz temperaturę.
W mojej wypowiedzi chodzi o wykorzystanie tego co już masz, nie każdy ma piwnicę z ciekiem wodnym i nie wszędzie jest opcja dobudowania kominów.
-
Rozumiem i doceniam bo mamy taki gen żeby wykorzystać i doceniać to co się ma pod ręką ,tyle że ja rozpatruje budowę od podstaw układu chłodzenia bez prądu bo klimatyzatory są fajne tyle że zaczynają kosztować krocie .Arias2 pisze:W mojej wypowiedzi chodzi o wykorzystanie tego co już masz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Akwedukt do tego też zbudujesz? 
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
nie koniecznie ale wodociągi puki co działają sprawnie i przy koszcie za 3,20 m3 moge nawet fontannę budować bez odzysku wodyDaniu pisze:Akwedukt do tego też zbudujesz?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
tristar0 pisze:Jakiś czas temu ,coś koło 2 lat napotkałem w czeluściach internetu taki wątek "Irańskie łapacze wiatru" wg. opisu są to klimatyzatory pomieszczeń których historia sięga kilku tyś. lat
Niedawno był (między innymi) o tym film na platformie Canal+
Zaskakujące było stwierdzenie, że mimo temperatury na zewnątrz +30-40° w pewnym rejonie wewnątrz może być nawet lekko powyżej 0°!

A może trzeba uważniej przyjrzeć się metodom starożytnych w różnych dziedzinach, że przypomnę choćby beton rzymski wytrzymalszy od dzisiejszego, transport ciężarów za pomocą dźwięku(?), i innym niezwykłym rzeczom...
https://www.researchgate.net/publicatio ... cmVjdCJ9fQ
https://www.al-monitor.com/originals/20 ... -naturally
https://www.researchgate.net/profile/Al ... lyZWN0In19
Ostatnio zmieniony 12 gru 2023, 21:11 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman