Nie ma nawet takiego działu - i słusznie, bo to forum CNC.
Ale ludzie zajmują się różnymi rzeczami, więc może i tu się takowy znajdzie.
Aktualnie pracuję nad systemem pomiarowym do koparki.
Posiadam mini koparkę do własnych prac i remontów i zdaję sobie sprawę, jak ciężko z poziomu operatora ocenić, czy już jest poziom (bo akurat planuje się teren np pod basen) albo czy już jest odpowiedni spadek (bo akurat kopiesz pod kanalizację).
Oczywiście nie ja pierwszy wpadłem na ten pomysł - systemy takie istnieją, od prostych do bardzo zaawansowanych.
Problem jednak jest taki, że nawet najprostszy system kosztuje kilkadziesiąt tysięcy, więc "zwyczajny" prosty operator, który ma mini-koparkę za 30-50 tys nie wyłoży nagle drugie tyle na system, który co prawda bardzo mu się przyda ale jednak bez niego da się żyć.
I tak wpadłem na pomysł, aby zbudować najpierw dla siebie taki system, ale z założenia ma to być wersja "budżetowa", aby nie kolidowało to z ceną mojej kopareczki

Pierwsze założenie jest taki, że czujniki są jak najprostsze i działają na zasilaniu beteryjnym, ładują się przez panel solarny (lub usb) i komunikują się przez bluetooth.
Drugie założenie jest takie, aby nie trzeba było konstruować ani kupować panelu operatora, bo przecież każdy teraz nosi komputer w kieszeni. A więc aplikacja na android.
I tak oto dziś pierwsze testy, o których można coś było powiedzieć. Póki co testy na modelu koparki wykonanym ze sklejki, bo tak jest prościej.
https://youtu.be/o-EqYtkDqmw
Co sądzicie? Ma to rację bytu? Może jest jakiś operator koparki i się wypowie?
Zapraszam do dyskusji również osoby nie mające z koparkami nic wspólnego, ale za to mające coś konstruktywnego do dodania.