Czy jest hydraulik na sali?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ja u siebie dałem wszędzie cyrkulacje - duży dom - dwa obiegi cyrkulacji. Mam bojler.
Jak to w praktyce wygląda?
Tam gdzie mam łazienki nad kotłownią nie ma żadnego problemu, obieg cyrkulacji mam wyłączony bo nie ma sensu grzać ściany.
Jedynie pod prysznic kupiłem deszczownice z termostatem super sprawa bo mam małe dziecko więc wanienka pod prysznic i mogę kompać małą bez obawy że poleci za zimna lub za ciepła woda. Inaczej już bym nie zrobił.
Problem miałem tak jak kolega wyżej w kuchni. Kuchnia daleko od kotłowni i nawet 4 - 5 minut trzeba było wodę spuszczać aby poleciała ciepła. No ale na szczęście miałem mądrych hydraulików i zrobili do kuchni osobny obieg cyrkulacji, więc pompka plus czasowy włącznik i włącza się pomka co 30min na 15min od godz 6 do 22.
Inne rozwiązanie jakie jeszcze widziałem u kuzyna to też dał sobie zrobić obieg ciepłej wody do kuchni i koło zlewu zamontował sobie włącznik do załączania pompki od obiegu. Więc jak żona chce pozmywać naczynia to najpierw przytrzyma chwile włącznik, pompka cyrkulacji się załączy i ma ciepłą wodę w zlewie.
Jak to w praktyce wygląda?
Tam gdzie mam łazienki nad kotłownią nie ma żadnego problemu, obieg cyrkulacji mam wyłączony bo nie ma sensu grzać ściany.
Jedynie pod prysznic kupiłem deszczownice z termostatem super sprawa bo mam małe dziecko więc wanienka pod prysznic i mogę kompać małą bez obawy że poleci za zimna lub za ciepła woda. Inaczej już bym nie zrobił.
Problem miałem tak jak kolega wyżej w kuchni. Kuchnia daleko od kotłowni i nawet 4 - 5 minut trzeba było wodę spuszczać aby poleciała ciepła. No ale na szczęście miałem mądrych hydraulików i zrobili do kuchni osobny obieg cyrkulacji, więc pompka plus czasowy włącznik i włącza się pomka co 30min na 15min od godz 6 do 22.
Inne rozwiązanie jakie jeszcze widziałem u kuzyna to też dał sobie zrobić obieg ciepłej wody do kuchni i koło zlewu zamontował sobie włącznik do załączania pompki od obiegu. Więc jak żona chce pozmywać naczynia to najpierw przytrzyma chwile włącznik, pompka cyrkulacji się załączy i ma ciepłą wodę w zlewie.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Czy jest hydraulik na sali?
Miałem to samo, sama ceramika i ta uszczelka się nie zużywają. Jak zdejmiesz ten pierścień zabezpieczający wysuń cały trzpień z korpusu. Na jego górze będzie (lub powinna być) podkładka z tworzywa robiąc za łożysko oporowe. Ściera się szybko i nie dociska uszczelnień. U mnie miały wymiar fi 10 x fi 12 x 1mm. Dorabiałem grubsze na 1,5mm i jest spokój. Jakby co porobię zdjęcia.oprawcafotografii pisze:Bry
Kapie mi kran w kuchni co mnie lekko wkurza
Kran jest termostatyczny i _oczywiscie_ nie moge znalezc glowicy do niego
Moze ktos podpowie jak szukac takiej glowicy - moze ma jakas branzowa nazwe?
q
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: Czy jest hydraulik na sali?
Mozesz miec racje, sprawdze to...
Poki co znalzlem tutaj:
http://www.batard.pl/732,gc12d20nt-glow ... 80%9D.html
Pasuje i wreszcie NIE KAPIE
q
Poki co znalzlem tutaj:
http://www.batard.pl/732,gc12d20nt-glow ... 80%9D.html