Różnice kursów walut.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 22:33

CFA pisze: Mam kurs sprzedaży taki jak w kantorze, czasem grosz niżej.
Dzięki, przed następnym fakturowaniem muszę coś wymodzić. Raz cygan przez wieś przechodzi :)
Księgowa to wystawiła DW z różnicą walutową, wstawiła w koszty i zadowolona. :)

Tagi:

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: CFA » 14 paź 2017, 22:49

kamar pisze:
CFA pisze: Mam kurs sprzedaży taki jak w kantorze, czasem grosz niżej.
Dzięki, przed następnym fakturowaniem muszę coś wymodzić. Raz cygan przez wieś przechodzi :)
Księgowa to wystawiła DW z różnicą walutową, wstawiła w koszty i zadowolona. :)
W sensie rozliczeniowym sprzedaż waluty w ramach rachunku złotówkowego czy też jednorazowe (w pełnej wysokości) spieniężenie waluty jest proste. Było tyle i tyle, zaksięgowane po tyle i tyle - i sprzedano za tyle i tyle. A jak będzie rachunek walutowy i jakieś rozchody rozłożone kwotowo i w czasie, to trzeba pilnować co po ile przyszło, uwzględniać wszelkie ruchy na rachunku, potem przyjać jakąś zasadę rozliczania (jak w magazynie - fifo) kiedy i ile i po jakim kursie wyszło. Jest troche roboty z tym, ale gra warta świeczki, bo różnice są rzędu kilkunastu groszy na euro. Ostatnio jak mi klient pomyłkowo wpłacił na złotówkowy kilka tysięcy euro, to zabolało troche :-(

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 paź 2017, 09:48

CFA pisze:, bo różnice są rzędu kilkunastu groszy na euro.-(
Tak trochę popatrzyłem to i 30 groszy dziś w najdroższych bankach, W najtańszych też ponad 20 :) Walą wszyscy, niektórzy troszkę delikatniej ale odbijają na czymś innym :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 15 paź 2017, 10:23

kamar pisze:A może u cinkciarza ? :) Jasiu, to są obroty firmowe.
Czyli że twoja księgowa nie wie, jak taką transakcję zaksięgować? Przecież wszystko jest legalne, transparentne, możesz takie operację przeprowadzać, a firma może mieć zarówno konto walutowe, jak i złotówkowe i może pomiędzy nimi dokonywać transferów. Jedyny haczyk, to jeśli na kilku podobnych operacjach byś zarobił (wchodzi w zysk), ale to raczej u ciebie nie ma miejsca.

Jeszcze jedno, są firmy, które za operacje na koncie firmowym liczą sobie sporo. Może najwyższy czas przejść się na kawę do jednego, czy drugiego banku, porozmawiać?

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 paź 2017, 10:34

jasiu... pisze: Czyli że twoja księgowa nie wie, jak taką transakcję zaksięgować?
Nie, tzn. że to nie jest parę euro które można zaryzykować i wysłać byle komu do wymiany a potem latać po komisjach śledczych :) I płakać, że rząd pozwolił mnie oszukać :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 15 paź 2017, 11:53

Ja czasem wysyłałem naprawdę spore kwoty. Przynajmniej ja nie miałem z tym nigdy problemów i nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał. Kantory współpracują z bankami (nie wszystkimi) i działają na zasadzie ty wpłacasz pieniądze na specjalne subkonto, ktoś wpłaca swoje pieniądze, w momencie w którym pasuje wam kurs po prostu system przelewa twoje pieniądze tamtemu, a jego tobie. Oczywiście nie znacie się, bo to jest automat, ale w tym samym momencie to się dzieje a kantor pobiera tylko za operację naprawdę niedużo z różnicy kursów. Dla nich to czysty zysk, a więc kombinacje, by zarżnąć kurę znoszącą jajka się nie opłacają. Jak nie zdecydujesz się na transakcję w jakimś czasie (chyba 4 godziny) pieniądze automatycznie wracają na konto, z którego przyszły. Te pieniądze nigdy nie są w posiadaniu kantoru, one są na subkontach banku, z którym kantor współpracuje.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 15 paź 2017, 12:07

kamar pisze: to nie jest parę euro które można zaryzykować i wysłać byle komu do wymiany a potem latać po komisjach śledczych :) I płakać, że rząd pozwolił mnie oszukać :)
Ale dlaczego byle komu? Przecież sam możesz zdecydować komu. Możesz korzystać z systemów jak opisał jasiu a możesz ze zwykłego kantoru. Kwestia takiej samej umowy jak kredyt kupiecki - nie robisz dla nikogo na przelew? Ja przez kilka lat przelewałem normalnie do kantoru, a oni po zaksięgowaniu waluty przelewali mi złotówki.
Ale bank wprowadził platformę wymiany i mam to samo, tyle, że od ręki.
Mam wrażenie, że prawie każdy bank, który oferuje rachunek walutowy ma swój wewnętrzny system wymiany, który jest prawie identyczny kwotowo z kantorowym.
No może jakieś różnice maksymalnie 2 groszy, ale jak się uwzględni koszt przelewu SEPA (z firmowego najczęściej płatne), to różnica znika przy 2-3 tysiącach euro a pieniądze masz cały czas pod kontrolą - jeśli tak się o nie boisz.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 paź 2017, 12:14

jasiu... pisze:Ja czasem wysyłałem naprawdę spore kwoty. Przynajmniej ja nie miałem z tym nigdy problemów i nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał.
Ja tam nie też nie inwestowałem w złoto a wcześniej nie opłacałem rachunków w marketach ale słyszałem , że niektórzy tak robili :)
Wysłanie przelewu na pierwszy, lepszy adres z interneta to dla mnie wysłanie byle komu :)
Naprawdę, np. bierzecie taki adres i wysyłacie kasę ? http://oszczedzaj.kantoronline.pl/?gcli ... oCYF3w_wcB
Zresztą, widzę że mój bank też ma usługę wymiany w ciągu 30 sek więc jakoś dam radę.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, 12:34 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 15 paź 2017, 12:29

kamar pisze:
jasiu... pisze:Ja czasem wysyłałem naprawdę spore kwoty. Przynajmniej ja nie miałem z tym nigdy problemów i nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał.
Ja tam nie też nie inwestowałem w złoto a wcześniej nie opłacałem rachunków w marketach ale słyszałem , że niektórzy tak robili :)
Wysłanie przelewu na pierwszy, lepszy adres z interneta to dla mnie wysłanie byle komu :)
Naprawdę, np. bierzecie taki adres i wysyłacie kasę ? http://oszczedzaj.kantoronline.pl/?gcli ... oCYF3w_wcB
Tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
Zacznij od czegoś prostszego: przejdź się do banku gdzie masz rachunek, zapytaj, sprawdź w innych bankach, może porozmawiaj z właścicielem kantoru w mieście gdzie mieszkasz.
Prawdę mówiąc jak się umawiałem z kantorem na przelewy, to pytałem dlaczego to ja mam przelać walutę a oni mnie złotówki a nie odwrotnie - tzn ja poczekam na złotówki a potem przeleję im walutę i czułem się trochę jak Ty teraz klikając w taki link, ale zawsze masz bank z 1-2-groszową różnicą i gwarancje jak się boisz firm rynkowych. Banki są teraz ogólnie online, więc nie ma to znaczenia gdzie.

[ Dodano: 2017-10-15, 12:33 ]
kamar pisze:Naprawdę, np. bierzecie taki adres i wysyłacie kasę ? http://oszczedzaj.kantoronline.pl/?gcli ... oCYF3w_wcB
Z takich systemów korzystaja moi znajomi do celow wakacyjnej wymiany walut, bo jak mają pojechać gdzieś do Europy i wydać 300 euro, to strata 50zł jest dla nich katastrofą.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 paź 2017, 12:45

CFA pisze: Tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
Zacznij od czegoś prostszego: przejdź się do banku gdzie masz rachunek,
Przejście do banku to dla mnie szczytowy wysiłek, zdarzało mi się wołać opiekuna z papierami do firmy :) :)
Klient z 40 letnim stażem ma swoje przywileje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”