Spece od mobilnej technologii potrzebni - zakup tabletu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 cze 2016, 05:25

gregor1975 pisze:bo mogłeś uratować
Ostrzeżcie japońców z Sony, niech nie robią takich błędów i wywalą tego po***a z telewizorów :)

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 23 cze 2016, 05:59

gregor1975 pisze:...
O tym Windowsie wspominam tutaj w kontekście Windows na tablecie - kłopoty z obsługą dotyku, optymalizacją aplikacji i takie tam....
Aaa to Ty masz zamiar smyrac paluchem po tym tablecie?
To wspolczuje ;)

Jesli o to chodzi to W8 faktycznie moze byc problemem szczegolnie jesli
bedziesz chcial uzywac aplikacji nie majacych pojecia o tym, ze tablety
istnieja. Mozna co prawda, ale nie bedzie wygodnie.

Ja dotykam ekranu paluchem gdy musze - ekran sie od tego brudzi, fuj!

Co do 1GB RAM, jak pisalem mam i uzywam. Dziala wszystko o ile masz
mozg i nie zainstalujesz jakiegos badziewia, ktore bedzie siedziec w tle
i wpieprzac 950MB pamieci ;)

To do czego jest stworzony taki tablet, czyli przegladarka, maile, odtwarzanie
multimediow dziala tak samo jak na wersji z 2GB, momentami ciut laguje,
ale nie jest to problem.
Moje uzywanie wyglada tak, ze odpalam tablet, TV, siadam z kawa i szperam
po sieci, albo znajduje jakis film - jeszcze sie nie zdazylo zeby cos sie nie odtworzylo.

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 23 cze 2016, 09:02

mc2kwacz pisze:Wypróbowałem na 2 tabletach i 3 komórkach z Androidem (nie najtańszych) - nie działa na żadnym.
A działa na najtańszym?

Problem leży w porcie USB, który w tabletach bardzo często służy tylko do ładowania. Sprawdziłeś, że na tym, do czego podłączałeś masz OTG (zakładam, że wiesz co to)? Sprawsź swoje tablety programem USB OTG Checker i powiedz, czy nie tu problem.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 23 cze 2016, 14:42

Tak, owszem, wiem co to jest USB OTG aczkolwiek założę się że Ty wiesz tyle ile na szybko znalazłeś w Wikipedii żeby się pomądrzyć :)
Port USB który służy tylko do ładowania nie jest portem USB, tylko gniazdkiem ładowarki w kształcie USB.
Piszę świadomie, o urządzeniach które mają USB z pełną funkcjonalnością. Przynajmniej teoretycznie. Po prostu "Android tak ma". Z innymi portami i protokołami na nich też bywają problemy. Dlaczego? Dlatego że przeciętny matoł używający tabletu w każdym możliwym miejscu w którym akurat przebywa i tak tego nie używa. A klient niszowy, który wie o co chodzi, nie liczy się w obrocie handlowym, więc czy to działa do końca jak należy czy nie, jest mało ważne. Lud opiniotwórczy i tak tego nie pojmie.
Natomiast aplikacja napisana na windowsowym API działa praktycznie bez pudła praktycznie wszędzie i zawsze. I to czyni różnicę.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 23 cze 2016, 15:56

mc2kwacz pisze:aczkolwiek założę się że Ty wiesz tyle ile na szybko znalazłeś w Wikipedii
Przegrałbyś.

Podłączałem kiedyś EOS-a, a na tablecie był DSLR Controller. Tablet najtańszy z Chin, za niecałe 100 Euro (ale dość wypasiony w tej cenie) i zdjęcia robić się dało. Aha, lustrzanka bez WiFi.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 23 cze 2016, 17:52

I temat ucieka...

Z doświadczenia słaba bateria + power-bank

Z modeli które są do wybrania to opcja 1
Więcej Ram niestety potrzebny jest

K&M oszczędza na czym sie da.
Mało Ram procek do przyjęcia i mało pamięci trzeba rozbudować.
Czeto coś pada z sprzęcie K&M a serwis trwa kilka tyg 2-4 i potrafią wpisać zalanie lub inne uszkodzenie mechaniczne + kasują Cie za naprawę.

Sprzętu jest dużo niskie budżetowe modele są ale z jakością jest średnio. Dołóż 100 zł i kup lepszy. Lub kup używany sprzęcik z gwarancją.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: gregor1975 » 23 cze 2016, 20:56

oprawcafotografii pisze:
O tym Windowsie wspominam tutaj w kontekście Windows na tablecie - kłopoty z obsługą dotyku, optymalizacją aplikacji i takie tam....
Aaa to Ty masz zamiar smyrac paluchem po tym tablecie?
TYLKO I WYŁĄCZNIE!

Panowie, obawiam się, że zaszło nieporozumienie w postaci co jest według mnie dobre versus czego komu potrzeba.

Chronoligicznie zatem:

1. Kiedyś powstała u mnie chęć posiadania mobilnego komputera, czyli laptopa. Nie było mi to ani niezbędne, ani potrzebne, ani nie było mnie na to stać.

2. Później chciałem się posiłkować "dużym" telefonem z wi-fi. Stałem się w wyniku tego posiadaczem lupki trzymającej na baterii niecały dzień, czyli ni psa ni wydry, kompletnie nieprzydatnej do niczego.

3. Następnie u żony mojego kolegi zauważyłem ciekawe urządzenie - dziesięciocalowy laptop Asusa trzymający na baterii bite 12 godzin. Mały, lekki i poręczny, nosiła go w torebce. I ówcześnie chętnie bym to kupił, jednak cena była zaporowa jak na zabawkę.

4. Potem pojawiły się tablety, w końcu uznałem, że to to jest dla mnie i nabyłem.

Taki tablet traktuję jako gotowca w rozumieniu urządzenie+system. Dzisiaj pobawiłem się tym cudem, które nabyłem i stwierdzam, że to to ma wszystko, czego mi potrzeba i zasadniczo nie będę nic tam instalował.

Jak ktoś z tabletu chce zrobić peceta, to jego problem i jego późniejsza skryta samokrytyka typu ale ja bylem głupi. Kiedyś były palmtopy i co się nasłuchałem od użytkowników takowych, jakie to niezbędne, rozwojowe, z możliwościami :mrgreen:

Jak ktoś jest spaczonym ideowcem, też jego problem - kiedyś było, że kto używa windy ten głupi, bo prawdziwy komputerowiec ryje w konsoli w jakimś linuchu, czy czymś podobnym. Dziś jest podobnie, ale w drugą stronę, co wcześniej potwierdził kwacz - kto nie używa windy, ten głupi niedouczony zaprzaniec.

Sprzęt jak i system, który nabyłem w pełni mnie zadowala. Jak się posypie w trakcie gwarancji, pójdzie do serwisu.

Jak po gwarancji posypie się sprzęt, zostanie zutylizowany.

Jak po gwarancji posypie się system, zostanie wgrany nowy - możliwości są wielkie: Android, Linux którego znam jak własną kieszeń, a nawet, uwaga (!) Windows.
mc2kwacz pisze:Powstaje pytanie, po co ktoś zawraca ludziom gitarę na forum, skoro podejmuje decyzję nie czekając na odpowiedzi?
Gdybyś zacytował całość, czyli cytat za cytat, odpowiedziałbym Ci w ten sposób: ironia to potężny oręż a niezauważenie takiego, to wielki dyshonor dla oponenta.

O systemach mobilnych, jak widać, każdy ma swoje zdanie, gdyby jednak ktoś chciał popytać o tablety marki Medion, to na jednym swoim przykładzie mogę się wypowiedzieć.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 24 cze 2016, 03:18

Nie znajduję nic ironicznego we wpuszczaniu ludzi na forum w dyskusję która w ogóle nie ma sensu, bo autor i tak ma swoja wizję która nazywa się "do 400zł" i z góry podjął decyzję. Z góry, bo co by za to nie kupił, to będzie dolna półka ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Ponieważ nie podejrzewam Ciebie o złośliwość, więc pozostaje mi do wyboru już tylko bezmyślność.
Skoro "niczego" Ci nie trzeba, to po co pytać? Kupuje się dowolne najtańsze nic (akurat od tego towaru półki się w sklepach łamią) i będziesz miał wszystko o co chodziło :)
gregor1975 pisze:Jak ktoś z tabletu chce zrobić peceta, to jego problem i jego późniejsza skryta samokrytyka typu ale ja bylem głupi.
Głupi, jeśli próbował to zrobić za 400zł. Wówczas nic dodać nic ująć. Ale jak to pomnożysz przez co najmniej 4-5 razy a najlepiej z 10, to jak najbardziej. I bynajmniej nie same snoby miewają takie potrzeby.

Autor tematu
gregor1975
Posty w temacie: 7

Post napisał: gregor1975 » 25 cze 2016, 23:18

mc2kwacz pisze:
gregor1975 pisze:Jak ktoś z tabletu chce zrobić peceta, to jego problem i jego późniejsza skryta samokrytyka typu ale ja bylem głupi.
Głupi, jeśli próbował to zrobić za 400zł. Wówczas nic dodać nic ująć. Ale jak to pomnożysz przez co najmniej 4-5 razy a najlepiej z 10, to jak najbardziej.
Nie kupuj Atlantica, dozbieraj sobie na Rolexa. Tak podsumowałbym Twoje arcyciekawe podejście do zagadnienia. I czy ta uwaga aby na pewno do mnie, nie pomyliło się interlokutorów? :mrgreen:

[ Dodano: 2016-06-25, 23:20 ]
mc2kwacz pisze: Ponieważ nie podejrzewam Ciebie o złośliwość, więc pozostaje mi do wyboru już tylko bezmyślność.
Vice versa w kontekście mojego pierwszego cytatu.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 26 cze 2016, 08:45

Jak ktoś z tabletu chce zrobić peceta, to jego problem...
Jaki problem? :)

Tablet mojej kobity ma normalny system na ktorym dziala np. Rhino 3D :)
ekran sporej rozdzielczosci (1920x1200px), klawiature na ktorej mozna
spokojnie pisac i dzialaja na nim te same programy co na duzym kompie.
Mo i wyswietlaja sie wszystkie strony www, czy oparte o flash, HTML5 czy
cokolwiek innego.

W odroznieniu od Androida, ktory nawet z 2GB pamieci nie zapewnia
poprawnego dzialania przegladarki, a testowalem ich chyba ze cztery
(Chrome, jakas systemowa, Firefox z Adblockiem i cos tam jeszcze).

Najwazniejsze ze jestes zadowolony ;-)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”