Projekt wykracza poza obszar maszyny - PROBLEM
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Projekt wykracza poza obszar maszyny - PROBLEM
Witam,
Jak w temacie, pole robocze mam 700x800x90mm, punkt zerowy projektu jest punktem zerowym maszyny, materiał usytuowany, projekt zrobiony w skali, cięcie z uwzględnieniem średnicy freza. Wielkość projektu 800x340mm I mimo wszystko ciągle mi wyskakuje, ze projekt jest zbyt duży, przeczytałem, że program (MegaCut - używam plotera MegaPlot XMD32), widząc projekt poszerza go o średnicę freza, więc zmniejszyłem te 800mm na 770mm (gdzie frez o średnicy 6mm), i problem nadal występuje. Nie wiem co robić, miał ktoś taki problem, wie co takiego może być tam nie tak?
Z pozdrowieniami,
Janusz
Jak w temacie, pole robocze mam 700x800x90mm, punkt zerowy projektu jest punktem zerowym maszyny, materiał usytuowany, projekt zrobiony w skali, cięcie z uwzględnieniem średnicy freza. Wielkość projektu 800x340mm I mimo wszystko ciągle mi wyskakuje, ze projekt jest zbyt duży, przeczytałem, że program (MegaCut - używam plotera MegaPlot XMD32), widząc projekt poszerza go o średnicę freza, więc zmniejszyłem te 800mm na 770mm (gdzie frez o średnicy 6mm), i problem nadal występuje. Nie wiem co robić, miał ktoś taki problem, wie co takiego może być tam nie tak?
Z pozdrowieniami,
Janusz
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
wejście, wyjście narzędzia (chyba nie wbijasz się w materiał? np narzędzie 6mm wejście 10mm od materiału, wyjście także 10mm to już 32mm!), błąd w opisie, masz program to przestudiuj i zobacz gdzie na -0 wchodzi lub max obszar roboczy przekroczony.
Narzędzie opisujesz tylko w maszynie czy także w camie?/programie?
Narzędzie opisujesz tylko w maszynie czy także w camie?/programie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Kontakt:
Dokładnie, rysuję w AutoCAD, zapisuję jako DXF i potem już w programie. Jeżeli chodzi o G-Cody to tam jest tylko w zakładce Import jakieś "Absolutne pozycje środków łuków", ale nie mam pojęcia o co tu chodzi. A tak wyglądają wszystkie zakładki, poza tym wrzuciłem jeszcze okno sterowania maszyna przez komputer: