Głowica bigująca - gdzie kupić ew. jak zrobić?

Plotery tnące

Autor tematu
marcinbochen
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Głowica bigująca - gdzie kupić ew. jak zrobić?

Post napisał: marcinbochen » 15 sie 2013, 19:41

Witam

mam problem - buduję własny laser do cięcia tektury i jej bigowania, i mam problem ze znalezieniem gotowej głowicy bigującej. Z tego co już się zdążyłem zorientować działa ona na tej zasadzie, że do rolka jest ustawiana zgodnie z kierunkiem przemieszczania. Opuszczana i podnoszona pneumatycznie.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim do kupienia za jakieś rozsądne pieniądze? A może można to w jakiś prosty sposób zrobić? Jeżeli chodzi o obracanie to silnik krokowy + soft sterujący, ale nie mam pojęcia jak podejść do opuszczania i podnoszenia rolki bigującej.

Z góry dzięki za pomoc!

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 15 sie 2013, 20:08

Pierwsze i podstawowe pytanie jest o program sterujący.
Jeśli będą to g-kody, to się wszystko da zrobić, jeśli jakiś program do importowania rysunków z Corela, to pewnie będzie bardzo duży problem.

Co do samej rolki, to może być dodatkowa oś obrotowa, ale to dodatkowy silnik, dodatkowy sterownik i dodatkowe linie kodu w programie.
Może też być wleczona, czyli coś jak kółka w szpitalnym wózku czy stoliku pod telewizor.
Wtedy jednak trzeba pisać ścieżkę narzędzia z uwzględnieniem offsetu.
Polega to na tym że oś jedzie dalej niż potrzebujesz zabigować, a potem wykonuje fragment koła, wtedy przy odpowiednim promieniu kółko stoi w miejscu ale się przekręca do nowego kierunku.
Trudno to wytłumaczyć ale jest w istocie bardzo proste.
Noże wleczone są wykorzystywane do cięcia kartonu czy folii, TUTAJ jest coś na ten temat, może pomoże Ci to załapać ideę.
Zasadniczo rolka wleczona byłaby lepszym rozwiązaniem, bo odpada silnik i jego sterowanie, a wszystko da się zrobić zadając odpowiedni kształt bigowanej linii.
Na opuszczanie i podnoszenie narzędzia jest kilka sposobów, zależnie od programu sterującego.
Tutaj musisz się zadeklarować jaki soft chcesz wykorzystać.

.

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 15 sie 2013, 21:52

Musisz pamiętać, że konstrukcja jezdna lasera CO2 jest zazwyczaj delikatna, a taka głowica wytwarza pewien nacisk na materiał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”