Dzięki bardzo. Bardzo się przyda ;]
Elektromagnes już zamówiony. Czekam tylko na dostawę. Jeszcze raz dzięki, punkcik dla Ciebie.
Efekty pracy (mam nadzieję że dobre) zaprezentuję tutaj
[ Dodano: 2010-10-27, 23:21 ]
Witam wszystkich,
Jak na razie efekt prac mizerny a to za sprawą osadzenia nożyka - co prawda stół (płyta wiórowa został splanowany), jednak próbowałem wycinać na płycie styroduru (może tutaj tkwi problem?). Cięcie jako takie wychodzi jednak w niektórych miejscach materiał nie jest przecięty ani nawet nacięty. No nie wspomnę już o ustawianiu wysokości noża (wysokość na sztywno).
Czekam jeszcze na sterowanie do elektromagnesu i spróbuję walczyć z takim dociskiem do materiału. Ogólnie takie cięcie świetna sprawa - naprawdę. Zastanawia mnie jednak pewna kwestia - tutaj proszę o wypowiedź osoby które zajmują się takim cięciem (nóż wleczony) - jak dobieracie wysunięcie noża - wiem że chodzi o grubość materiału, ale w w wypadku folii samoprzylepnych chciałbym naciąć folię a nie przeciąć papieru - jak na razie ciężka sprawa
Ostatnia kwestia - czytałem o stołach podciśnieniowych - jak sądzicie czy do podtrzymywania folii do tego stopnia, by przy cięciu mniejszych elementów / zawijasów itp., materiał zostawał na swoim miejscu, wystarczy tańsza pompka próżniowa z allegro (coś na ten styl:
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-tw-1a ... ml#gallery )?
Stół do tego myślałem by zbudować na zasadzie (zbudować - za dużo powiedziane

) płyta wiórowa powiedzmy grubości 18 mm, w niej wyfrezowane kanaliki coś na kształt tabliczki czekolady. Natomiast na ta płytę, dałbym MDF 3 mm (jako że przepuszcza powietrze myślę że nada się).
Po zastanowieniu się myślę że to rozwiązanie miało by sens, ze względu na to, iż na folię czy inny cięty materiał nie działa frez, tylko jest wleczony nożyk.
Z góry dzięki za pomoc

.