Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieje że wybrałem dobry dział-jeśli nie to przepraszam.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności zajmującej się wykonywaniem (wprasowywanych) nadruków na koszulkach, wycinanych tablic i znaków informacyjnych typu "wejście", "droga pożarowa", instrukcji BHP, symboli naklejanych na paczki (symbol kieliszka "delikatne" lub symbol "góra-dół") no i co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie lub na co będzie zapotrzebowanie. Myślę że nie będę potrzebował formatu większego niż A3.
W związku z powyższym mam do Państwa jako do ekspertów pytanie:
1. Jaki ploter będzie najodpowiedniejszy do opisanych przeze mnie zastosowań?
Bardziej niż na konkretnym modelu zależy mi na określeniu typu i ogólnej specyfikacji.
Zależy mi na jak najlepszym stosunku jakości do ceny-ploter nie musi być demonem prędkości, głośność pracy też nie ma większego znaczenia-ważna byłaby niska awaryjność i nie skomplikowana obsługa.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam.
Jaki ploter jest mi potrzebny?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
To co bedzie pan wycinal nie ma znaczenia,wazne jest okreslenie najwardszego materialu w jakim ma ow ploter pracowac,i jak rozumiem chodzi o frezarke cnc,a nie ploter do folii np,bo na to wskazuje format o ktorym pan mowi,tak?
Wtedy mozna liczyc na odpowiedzi od uzytkownikow podobnych maszynek,a gdyby okreslic ile pieniedzy chce pan przeznaczyc to bedzie juz w ogole ok.
Jest wielu producentow ,a maszyny danego rodzaju,sa obslugiwane w podobny sposob.
Awaryjnosc to kwestia ceny,i planowanego uzytkowania wzgledem wymagan dotyczacych jakosci wycinanych elementow,i obciazenia pracą.Moze ktos na forum zbuduje panu maszyne w dobrej cenie .Jest tu conajmniej kilkunastu fachowcow z gornej polki..
Wtedy mozna liczyc na odpowiedzi od uzytkownikow podobnych maszynek,a gdyby okreslic ile pieniedzy chce pan przeznaczyc to bedzie juz w ogole ok.
Jest wielu producentow ,a maszyny danego rodzaju,sa obslugiwane w podobny sposob.
Awaryjnosc to kwestia ceny,i planowanego uzytkowania wzgledem wymagan dotyczacych jakosci wycinanych elementow,i obciazenia pracą.Moze ktos na forum zbuduje panu maszyne w dobrej cenie .Jest tu conajmniej kilkunastu fachowcow z gornej polki..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Proszę mi wybaczyć brak precyzji-jestem laikiem w tym temacie.
Raczej nie chodzi mi o frezarkę gdyż ta "rzeźbi" w materiale a ja, jak już napisałem, chciałbym właśnie wycinać. Jeśli dobrze rozumuję to wprasowywane na gorąco nadruki na koszulki wycina się z jakiegoś rodzaju folii lub podobnego materiału.
Co do formatu to określiłem go jako A3 ponieważ nadruki lub różnego rodzaju loga czy napisy informacyjne nie będą raczej wymagały powierzchni roboczej większej niż A3.
Co do materiałów to myślę że raczej będą to folie, ewentualnie jakieś miękkie tworzywa-nie przewiduję cięcia gumy czy jakichś metali.
Jeśli chodzi o cenę to ciężko określić jakiś konkretny pułap-po prostu zapłacę ile będzie trzeba zapłacić za odpowiednią maszynę.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Raczej nie chodzi mi o frezarkę gdyż ta "rzeźbi" w materiale a ja, jak już napisałem, chciałbym właśnie wycinać. Jeśli dobrze rozumuję to wprasowywane na gorąco nadruki na koszulki wycina się z jakiegoś rodzaju folii lub podobnego materiału.
Co do formatu to określiłem go jako A3 ponieważ nadruki lub różnego rodzaju loga czy napisy informacyjne nie będą raczej wymagały powierzchni roboczej większej niż A3.
Co do materiałów to myślę że raczej będą to folie, ewentualnie jakieś miękkie tworzywa-nie przewiduję cięcia gumy czy jakichś metali.
Jeśli chodzi o cenę to ciężko określić jakiś konkretny pułap-po prostu zapłacę ile będzie trzeba zapłacić za odpowiednią maszynę.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
-
- Posty w temacie: 1
Kolego Darq, te folie do wprasowywania nazywają się Flok - to jest taka mechata, oraz Flex - przypomina w dotyku gumę.
Stosuję oba gatunki, jak trzeba coś w pojedynczych egzemplarzach zrobić.
Co do plotera, to przyjrzyj się produktom firmy Summagraphic, bardzo dokładne i precyzyjne plotery.
Precyzyjne rzeczy tnę właśnie na takim, szerokości 61 cm.
Stosuję oba gatunki, jak trzeba coś w pojedynczych egzemplarzach zrobić.
Co do plotera, to przyjrzyj się produktom firmy Summagraphic, bardzo dokładne i precyzyjne plotery.
Precyzyjne rzeczy tnę właśnie na takim, szerokości 61 cm.
Pozdrawiam - Zbyszek z BB
-
OK,zasugerowalem sie formatem bo ten okresla format danej pow.
Czyli maszyna z mechanika frezarki tyle ze z nozykiem w mechanizmie glowicy do wycinania np.podeszw butow z gumy czy tym podobnych materialow.
Kolega Zbigsm posiada jak sadze ploter tnacy do roznych folii etc,ale podawanych z roki o danej szer. to mi tu nie gralo w opisie..
Czyli maszyna z mechanika frezarki tyle ze z nozykiem w mechanizmie glowicy do wycinania np.podeszw butow z gumy czy tym podobnych materialow.
Kolega Zbigsm posiada jak sadze ploter tnacy do roznych folii etc,ale podawanych z roki o danej szer. to mi tu nie gralo w opisie..