Grawer frezem stożkowym w dibond/alupanel
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Grawer frezem stożkowym w dibond/alupanel
Cześć!
Mam parę grawerów w dibond/alupanel do zrobienia i mam problem z farfloclami wewnątrz graweru. Frezuję grawer frezem stożkowym grawerskim 0.4mm na przejście 24tyś obrotów przy 1.5m/min, chłodząc powietrzem(bez dodatków). Jak to bywa z tworzywem klei się do graweru i trzeba nożykiem wydłubywać, co jest czasochłonne i może powodować niechciane ubytki w materiale.
Jak grawerować, aby tego uniknąć?
Czołgiem!
Mam parę grawerów w dibond/alupanel do zrobienia i mam problem z farfloclami wewnątrz graweru. Frezuję grawer frezem stożkowym grawerskim 0.4mm na przejście 24tyś obrotów przy 1.5m/min, chłodząc powietrzem(bez dodatków). Jak to bywa z tworzywem klei się do graweru i trzeba nożykiem wydłubywać, co jest czasochłonne i może powodować niechciane ubytki w materiale.
Jak grawerować, aby tego uniknąć?
Czołgiem!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Próbowałeś zmienić "współbieżny" na "przeciwbieżny" lub odwrotnie ?
Nie grawerowałem nigdy materiałów o których piszesz ale przy tanim chińskim laminacie grawerskim którego grawerowałem dużo to pomagało.
Spróbuj też popróbować z mniejszymi obrotami lub zwiększ posuw. Przy wysokich obrotach szybszy posuw może pomóc.
Nie grawerowałem nigdy materiałów o których piszesz ale przy tanim chińskim laminacie grawerskim którego grawerowałem dużo to pomagało.
Spróbuj też popróbować z mniejszymi obrotami lub zwiększ posuw. Przy wysokich obrotach szybszy posuw może pomóc.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Pomijając oboczności poruszone w temacie zasadniczym.... dibond/alupanel to kompozyt aluminium i polietylenu. Nadaje się to średnio do grawerowania, a tak naprawdę to rzeźbienie w g...
Po prostu korzystaj z materiału, który do tego się nadaje. Jest np podobny do dibondu kompozyt Zeitlera. Graweruje się idealnie.
pozdrawiam
andrzej
Po prostu korzystaj z materiału, który do tego się nadaje. Jest np podobny do dibondu kompozyt Zeitlera. Graweruje się idealnie.
pozdrawiam
andrzej
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
pewnie 
http://www.zeitler-gmbh.de/en/artikel/Formetall,21.html
Jeżeli chcesz kawałek na próbę, mogę podesłać coś ze ścinków. Jak dla mnie materiał rewelacyjny
pozdrawiam
andrzej

http://www.zeitler-gmbh.de/en/artikel/Formetall,21.html
Jeżeli chcesz kawałek na próbę, mogę podesłać coś ze ścinków. Jak dla mnie materiał rewelacyjny
pozdrawiam
andrzej