Odlewanie elementów ze styropianu
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Odlewanie elementów ze styropianu
Potrzebuje zorientować się w temacie odlewania elementów ze styropianu. Może być z zasadzie coś podobnymi właściwościami izolacyjnymi. Z czym to się je?. Nie daleko mam mam zakład z którego da sie kupić materiał (zakłady chemiczne w Oświęcimiu). Ale z czego ma być forma, jaka jest zasada lania, jakie są koszta...?
Może ktoś naprowadzi mnie na trop, bo w googlach dostaje wyniki na temat metody traconego styropianu albo budowy domów.
Może ktoś naprowadzi mnie na trop, bo w googlach dostaje wyniki na temat metody traconego styropianu albo budowy domów.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Ciekawe ciekawe. Dość proste się wydaje. a i granulki można ponownie wykorzystać nawet jak coś za pierwszym razem nie wyjdzie
więc doświadczenia można powtarzać i dodawać do form np kolejne miejsca wtrysku pary czy wyciągu powietrza w celu wypełnienia dokładniejszego.

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Na początku musi się kolega zastanowić jakiego typu odlewy chce wykonać.
Małe, duże, płaskie czy pełne? Każdy rodzaj modelu ma swoje plusy i minusy.
W przypadku prostej płaskorzeźby zrobiłbym to tak :
- wykonujemy model z gliny
- robimy odlew silikonowy
- utwardzamy silikon płaszczem żywicznym
- jako pokrywkę płaszcza stosuje blaszkę np. 3mm z wywierconą dziurką na lejek oraz dziurka na powietrze .. .
- skręcamy płaszcz żywiczny z blaszką na śruby i zalewam przez lejek formę pianką dwuskładnikową
PRAWDA ZE PROSTE?
ps. Diabeł tkwi w szczegółach ale o tym innym razem ..
Małe, duże, płaskie czy pełne? Każdy rodzaj modelu ma swoje plusy i minusy.
W przypadku prostej płaskorzeźby zrobiłbym to tak :
- wykonujemy model z gliny
- robimy odlew silikonowy
- utwardzamy silikon płaszczem żywicznym
- jako pokrywkę płaszcza stosuje blaszkę np. 3mm z wywierconą dziurką na lejek oraz dziurka na powietrze .. .
- skręcamy płaszcz żywiczny z blaszką na śruby i zalewam przez lejek formę pianką dwuskładnikową
PRAWDA ZE PROSTE?

ps. Diabeł tkwi w szczegółach ale o tym innym razem ..
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami