Polietylen

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
kris76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Polietylen

Post napisał: kris76 » 15 lut 2011, 21:47

Witam
Mam pytanko. Czy ktoś wie jak się obrabia polietylen i jakie parametry ustawić . Chodzi mi o toczenie wałka fi 130 długość 110 mm
Z góry dziękuję

adrianmaly
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: adrianmaly » 15 lut 2011, 22:22

witam. Jeśli chodzi o obróbkę mechaniczną tworzyw to w większości przypadków można ją przeprowadzić na standardowych obrabiarkach. Różnica polega na doborze innych parametrów obróbki, a także doborze innej geometrii narzędzi.
Czasami w trakcie obróbki lepiej sprawdzają się narzędzia przeznaczone do obróbki np aluminium lub lekkich stopów zaś dobór parametrów skrawania musi odbyć się metodą prób i błędów :mrgreen: .
Ze względu na niską przewodność cieplną oraz stosunkowo niską temperaturę topnienia tworzyw sztucznych, musisz maksymalnie ograniczać ich nagrzewanie – w celu uniknięcia zmian wymiarowych, zmian barw, a także topnienia.
W związku z powyższym narzędzia do mechanicznej obróbki tworzyw powinny być:
- gładkie i dobrze naostrzone,
- powinny posiadać odpowiedni kąt przyłożenia(kłania się geometria noża tokarskiego :mrgreen: ), tak aby jedynie krawędź tnąca stykała się z obrabianym materiałem,
- należy zapewnić dobre odprowadzanie wiórów(kąt natarcia).

jednym słowem naostrz nóż (lub nowa płytka) i powoli metodą prób i błędów. pozdrawiam
...

krank1
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 16 lut 2011, 13:15

I naszykuj sobie kołowrotek do zwijania wióra bo bardzo się to ciągnie :)
Jak pisał kolega najważniejsze to ostre narzędzie. Daj na początek 200-300 obrotów i posuw około 0,5-1

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”