Jaką techniką wykonać taki kształt ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jaką techniką wykonać taki kształt ?
Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc. Muszę wykonać 3- wymiarowe formy w postaci spłaszczonej elipsy- wrzeciona, z nacięciami wzdłuż formy. Proszę o informacje w jakiej najtańszej technice przy użyciu metalu bądź tworzywa sztucznego byłoby to możliwe. Jestem z Krakowa. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Wioleta Mazurek
[email protected]
Wioleta Mazurek
[email protected]
- Załączniki
-
- probka.jpg (71.6 KiB) Przejrzano 1404 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli jedną sztukę to metodą laminowania na rdzeniu styropianowym. Ze styropianu robisz swój kształt i laminujesz na nim włókna szklane żywicą. Jeśli więcej sztuk tro też laminat tylko trzeba wykonać formę (odbitkę jednej połówki kształtu). Potem w tej formie laminujesz sobie połówki a następnie je łączysz. Nacięcia zrobić na końcu w obu przypadkach. Z metalu będzie na pewno drożej i nieopłacalnie. Proponuję wrzucić zdjęcie modelu bez efektów renderingu (cienie, odbicia etc) to coś doradzimy. proszę podać także wymiary gabarytowe.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Witam serdecznie,
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Muszę wykonać tylko jedną sztukę – jest to lampa, projekt na uczelni ASP w Krakowie, wymiar wysokość 120-150 cm, średnica w najszerszym miejscu 25-30 cm, w kolorze czarnym. Martwi mnie bardzo jak wyciąć później w tym obłym przestrzennym kształcie z żywicy te nieregularne fale które są na przestrzał. ? Jaką najlepiej zastosować żywicę? Bardzo z góry dziękuję wszystkim użytkownikom forum za pomoc.
Pozdrawiam
Wioleta
[ Dodano: 2009-11-29, 20:51 ]
przesyłam dodatkowy render
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Muszę wykonać tylko jedną sztukę – jest to lampa, projekt na uczelni ASP w Krakowie, wymiar wysokość 120-150 cm, średnica w najszerszym miejscu 25-30 cm, w kolorze czarnym. Martwi mnie bardzo jak wyciąć później w tym obłym przestrzennym kształcie z żywicy te nieregularne fale które są na przestrzał. ? Jaką najlepiej zastosować żywicę? Bardzo z góry dziękuję wszystkim użytkownikom forum za pomoc.
Pozdrawiam
Wioleta
[ Dodano: 2009-11-29, 20:51 ]
przesyłam dodatkowy render

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
No to chyba bym pomyślał o laminacie szklanym. Najpierw kopyto ze styropianu. Potem warstwa szkła na żywicy epoksydowej (poliestry rozpuszczają styropian). Później najbardziej pracochłonny element - szlifowanie i szpachlowanie powierzchni. Na koniec wycięcie wyrzynarką dziur i wypłukanie (np. acetonem) styropianu.
Wielokrotnie robiłem podobne rzeczy i wiem, że to możliwe. Potrzeba tylko czasu. Styropianowy model polecam wyciąć ploterem termicznym na stole obrotowym, będzie szybko i dokładnie.
Wielokrotnie robiłem podobne rzeczy i wiem, że to możliwe. Potrzeba tylko czasu. Styropianowy model polecam wyciąć ploterem termicznym na stole obrotowym, będzie szybko i dokładnie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czyli dochodzimy do konkluzji że najlepiej na styropianie. Można używać poliestrowej żywicy tylko trzeba model dokładnie obkleić przeźroczystą taśmą klejącą. (trzeba zrobić to dokładnie i potem porządnie wygładzić aby zapobiec kontaktowi żywicy ze styropianem).
Potem laminujemy , szlifujemy, trasujemy wycięcia markerem, wyrzynarka i jazda.
Przy wytapianiu trzeba zwrócić uwagę aby był to prawdziwy, czysty aceton. Kumpel kupił ostatnio coś do paznokci z zapachem i witaminami to się nie chciał topić ino gumowaty się zrobił.
Jesli bryła jest bryłą obrotwą (chyba nie jest) to można sobie wyciąc po prostym szablonie. Na zwykłym cnc w dwóch zamocowaniach wyfrezuje to bez problemu.
Jesli chodzi o wycięcia to zrobił bym więcej mostków łączących pasy laminatu bo będzie to latać straszliwie.
Potem laminujemy , szlifujemy, trasujemy wycięcia markerem, wyrzynarka i jazda.
Przy wytapianiu trzeba zwrócić uwagę aby był to prawdziwy, czysty aceton. Kumpel kupił ostatnio coś do paznokci z zapachem i witaminami to się nie chciał topić ino gumowaty się zrobił.
Jesli bryła jest bryłą obrotwą (chyba nie jest) to można sobie wyciąc po prostym szablonie. Na zwykłym cnc w dwóch zamocowaniach wyfrezuje to bez problemu.
Jesli chodzi o wycięcia to zrobił bym więcej mostków łączących pasy laminatu bo będzie to latać straszliwie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Nie wiem czy najlepiej ale skoro ma być tanio i tylko jedna sztuka to chyba w taki sposób jak omówiliśmy. Nie musi to być aceton. Może być nawet zwykły rozcieńczalnik nitro. Pewnie też toluen albo ksylen się sprawdzi.
Odkąd mam ploter termiczny to już nie myślę o ręcznym wycinaniu takich kształtów na szablonie. Frezowanie potrwa gdzieś z osiemset lat a do tego jakość powierzchni będzie gorsza. Pierwsza warstwa z epoksydowej ma tę zaletę, że można ją odpowiednio zabarwić co ułatwi malowanie wewnątrz.
Podoba mi się temat, lubię takie dziwadła
Absolutnie zgadzam się co do "mostków" łączących pasy tworzywa. Najlepiej gdyby to było coś w rodzaju spirali. Ale czy jest to do zaakceptowania to wie tylko autor projektu.
Odkąd mam ploter termiczny to już nie myślę o ręcznym wycinaniu takich kształtów na szablonie. Frezowanie potrwa gdzieś z osiemset lat a do tego jakość powierzchni będzie gorsza. Pierwsza warstwa z epoksydowej ma tę zaletę, że można ją odpowiednio zabarwić co ułatwi malowanie wewnątrz.
Podoba mi się temat, lubię takie dziwadła

Absolutnie zgadzam się co do "mostków" łączących pasy tworzywa. Najlepiej gdyby to było coś w rodzaju spirali. Ale czy jest to do zaakceptowania to wie tylko autor projektu.