To jest moja frezarka :

To jest specialny surowiec do porudkcji opraw :

Ta podstawka podtrzymuje pneumatycznie surowiec pokazany wyzej tak by się nie ruszał aby zrobić w nim dwa otwory na oczy i specjalny wklęsły rowek do umieszczenia szkła.

i po wyfrezowaniu:

Następnie należy owy element zalożyć na specialne pneumatyczne kostki które się rozpychają w oczach aby płytka była nie ruchoma - niestety na umieszczonym zdjęciu płytka jest na nich ponieważ jeszcze nie zrobiłem kształtu kostki do otworu.

po tym osadzeniu powinno nam wyjść coś takiego:

MOJ PROBLEM polega na tym że musze wyznaczyć punkt zero aby oprawka miała idealnie wycięty FRONT z zwenątrz. Owy punkt zero powinnien być stały tak aby po załadowaniu scieżki z innym kształem oprawki można było od niego zawsze zaczynać.
Przydał by mi się takżę czyjnik wysokości frezu ponieważ przy bardziej desinerskich oprawkach musze zmienić na inny frez...
PROSZE O POMOC
Wpadłem na pomysł abym najpierw na surowcu przed wycieciem toworu na oczy frezarka zaznaczał punkt na nim w miejscu gdzie będzie później skrawany materiał następnie gdy przerzuce surowiec na kostki ustawiam był frezarkę na owy punkt i tak ustawić program w camie aby zawsze zaczynał od niego ale czy nie macie jakiejś innej mniej czaso chłonnej propozycji ?
AHA odleglości między kostaki w osi X się zmieniają oraz kształ kostek się zmienia inne parametry są stałe !
[ Dodano: 2010-01-10, 16:31 ]
I jak nikt nie jest w stanie mi pomuc ?