Hips - jak wyginać / ciąć
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Hips - jak wyginać / ciąć
Wystarczy że rozgrzeję go do 100°C (np. w piekarniku) i będę mógł go wyginać jak tylko chcę?
Jak jest z cięciem? Czytałem że trzeba zrobić kilka nacięć w tym samym miejscu, i po prostu wyłamać daną cześć.
Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dzięki
Jak jest z cięciem? Czytałem że trzeba zrobić kilka nacięć w tym samym miejscu, i po prostu wyłamać daną cześć.
Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dzięki
(...)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
A Jak zachowałby się przy cięciu gorącym drutem? Coś na zasadzie styroplotera tyle, że w wersji narzędzia ręcznego.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Hips - jak wyginać / ciąć
Robi sie plastyczny spokojnie go naciagniesz na forme, czy wydmuchasz cos cisnieniowo.Tener pisze:Wystarczy że rozgrzeję go do 100°C (np. w piekarniku) i będę mógł go wyginać jak tylko chcę?
Tylko wazne jest dosc aby rownomiernie rozgrzac.
Zalezy jaki gruby taki do 1mm grubosci da sie przeciac nozycamiJak jest z cięciem? Czytałem że trzeba zrobić kilka nacięć w tym samym miejscu, i po prostu wyłamać daną cześć.
Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dzięki
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak
-
- Znawca tematu (min. 80)
A jak jest z cięciem laserem? Przyznam, że próbowałem - ale laser niestety topi ten materiał, na jasnych w dodatku widać okopcenie.
Co dziwne - w materiałach promocyjnych niektórych producentów i importerów (nie pamiętam których, sporo tego kiedyś przeglądałem) było podane, że hips da się ciąć, w dodatku na allegro są oferty cięcia tego materiału laserem.
Są różne rodzaje hipsu czy co?
Co dziwne - w materiałach promocyjnych niektórych producentów i importerów (nie pamiętam których, sporo tego kiedyś przeglądałem) było podane, że hips da się ciąć, w dodatku na allegro są oferty cięcia tego materiału laserem.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Też mnie to bardzo interesuje czy sąróżne rodzaje hipsu. Dałem do prób cięcia laserem hips 1mm. Przejscie na 3 razy, okopcenia nie było, ale krawędz pozostawia wiele do życzenia pozostaje "zaokrąglona".obser pisze:było podane, że hips da się ciąć, w dodatku na allegro są oferty cięcia tego materiału laserem.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
HIPS - to polistyren wysokoudarowy i w handlu występuje jeden jego rodzaj (na tyle co się orientuję). No może różnic się lekko parametrami w zależności od producenta ale dla 95% osób będzie to nie zauważalne.
Co do cięcia to jeśli to są proste linie to najlepiej się tnie na pile wysokoobrotowej (mi to tną piłą do tworzyw sztucznych - znajomi ze stolarni)
Osobiście jak mam coś wyciąć skomplikowanego to na CNC też się da ale trzeba dobrze przymocować aby nie podrywało podczas frezowania.
Co do formowania to ja to robię metodą termoformowania na specjalnej maszynie ale tu potrzeba specjalną formę/kopyto. Metoda z piekarnikiem jest ok, tylko trzeba się streszczać bo tworzywo szybko stygnie
Pozdrawiam
Co do cięcia to jeśli to są proste linie to najlepiej się tnie na pile wysokoobrotowej (mi to tną piłą do tworzyw sztucznych - znajomi ze stolarni)
Osobiście jak mam coś wyciąć skomplikowanego to na CNC też się da ale trzeba dobrze przymocować aby nie podrywało podczas frezowania.
Co do formowania to ja to robię metodą termoformowania na specjalnej maszynie ale tu potrzeba specjalną formę/kopyto. Metoda z piekarnikiem jest ok, tylko trzeba się streszczać bo tworzywo szybko stygnie

Pozdrawiam