Cienkie frezy - skąd
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Cienkie frezy - skąd
Witam,
skąd wziąć cienkie frezy? Potrzebuję obrobić małe (naprawdę) małe detale
Mam frez v-kształtny 30 stopni i kulkę 0,4mm, ale ciągle są za grube - macie może pomysł skąd wziąć mniejsze?
Z góry dzieki, Piotr
skąd wziąć cienkie frezy? Potrzebuję obrobić małe (naprawdę) małe detale
Mam frez v-kształtny 30 stopni i kulkę 0,4mm, ale ciągle są za grube - macie może pomysł skąd wziąć mniejsze?
Z góry dzieki, Piotr
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam,
nie monety - mniejsze rzeczy
obrabiam takie rzeczy

Czapka jest grawerowana - wysokość ok. 30mm

Frezowane mają być napisy, wzorki itp. Materiał to żywica (czyli raczej miękki). Głównie jest to grawerowanie 2d. Albo mam za grube narzędzia, albo nie umiem wygenerować dobrej scieżki.
Dzieki za linka. Pozdrawiam, Piotr
nie monety - mniejsze rzeczy

obrabiam takie rzeczy

Czapka jest grawerowana - wysokość ok. 30mm

Frezowane mają być napisy, wzorki itp. Materiał to żywica (czyli raczej miękki). Głównie jest to grawerowanie 2d. Albo mam za grube narzędzia, albo nie umiem wygenerować dobrej scieżki.
Dzieki za linka. Pozdrawiam, Piotr
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam, ta czapka wyglada jak by byla odlana w grawerowanej plaskiej formie, moze tloczona czyms w rodzaju plaskiego stempla a potem ,,owinieta" dookola glowy zolnierza.
Jesli tak bylo to ta forma byla grawerowana frezikiem o promieniu 0,3 - 0,5 mm. Czesc skrawajaca wyglada jak stozek zaokraglony na koncu. Takie freziki robi sie na bardzo szybko i tanio samemu przy pomocy szlifierki do frezow grawerskich . Szlifierka taka jak u ERGWIND albo podobna nowa, ale bywaja uzywane no i tarcza diamentowa. Matrial na freziki kupuje sie w postaci waleczka o dlugosci okolo 250 - 300 mm z weglikow spiekanych o dowolnej srednicy. Szlifierka jest droga ale to sie naprawde oplaci.
Pozdrawiam
AndrzejJS
Jesli tak bylo to ta forma byla grawerowana frezikiem o promieniu 0,3 - 0,5 mm. Czesc skrawajaca wyglada jak stozek zaokraglony na koncu. Takie freziki robi sie na bardzo szybko i tanio samemu przy pomocy szlifierki do frezow grawerskich . Szlifierka taka jak u ERGWIND albo podobna nowa, ale bywaja uzywane no i tarcza diamentowa. Matrial na freziki kupuje sie w postaci waleczka o dlugosci okolo 250 - 300 mm z weglikow spiekanych o dowolnej srednicy. Szlifierka jest droga ale to sie naprawde oplaci.
Pozdrawiam
AndrzejJS