W związku z tym proszę o poradę doświadczonych programistów a takrze operatorów o jakieś wskazówki, praktyczne porady itp.
Pwiedzmy że znam wzory i wiem że można odczytać Vc i Fz z katalogów ale nie o to mi teraz głównie chodzi chciałbym jakoś się w tym wszystkim ogólnie orientować tak żeby móc z głowy dla danego materiału i średnicy freza mógł powiedzieć przybliżone obroty i posówy...(wiedzieć jaki to mniejwięcej zakres wartości) Bo przecież nie będe patrzył do katalogu z każdym jednym narzędziem, a po drugie mamy różne narzedzia różnych producentów i nie wiem które narzędzie będzie dokładnie użyte a znowu do innych nie mam katalogów... wiem wiem że można znaleść w internecie itp ale nie chodzi mi tu o takie rady wszystki prześmiewcom z góry dziękuje.
a więc do rzeczy chodzi mi o takie uogólnienie na początek dla trzech gróp materiałów Aluminium, stali i tytanu
Aluminium
Vc=300-600
Stal
Vc=100-250
Tytan
Vc=40-60
Zgadzacie się ? jeśli nie to prosze napisac może ktoś mam jakąś fajną tabelkę czy coś ?
No i teraz posów na ostrz Fz może najpierw dla aluminium dla tych podstawowych nabardziej używanych średnic taki orientacyjny niezależnie od producenta
Fz=?
Φ 6mm fz=?
Φ 8mm fz=?
Φ 10mm fz=?
Φ 12mm fz=?
Φ 16mm fz=?
Φ 20mm fz=?
z góry dziękuję za pomoc