Minimalne rozmiary finów
Jak małe mogą być finy w bloku wodnym?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Minimalne rozmiary finów
Chcę zrobić własny blok wodny, ale mam problem już na początku - jak cienkie finy można wykonać na frezarce cnc przemysłowej i jak cienkie na frezarce cnc domowej? Zdjęcie (nie moje) przedstawia blok z finami o grubości 125 mikrometrów, jak zostało to wykonane? Było to frezowane, cięte, może użyto lasera, czy jak? Nie chcę robić kopii, ale nie wiem jakie wymiary nadać finom.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Minimalne rozmiary finów
Finowie są zaniepokojeni Twoją wypowiedzią 
A poważnie, to jaka powierzchnia wymiany jest Ci potrzebna? Jak zrobisz blaszki o grubości 0,5, to zrobi Ci różnicę jak będą cieńsze o jeszcze dyche lub dwie, więcej uzyskasz zwiększając ich wysokość, pamiętaj też, że woda musi sie między nimi poruszać bo się będzie lokalnie gotować.
To co pokazałeś, to wygląda na przylutowana harmonijke z blaszki.

A poważnie, to jaka powierzchnia wymiany jest Ci potrzebna? Jak zrobisz blaszki o grubości 0,5, to zrobi Ci różnicę jak będą cieńsze o jeszcze dyche lub dwie, więcej uzyskasz zwiększając ich wysokość, pamiętaj też, że woda musi sie między nimi poruszać bo się będzie lokalnie gotować.
To co pokazałeś, to wygląda na przylutowana harmonijke z blaszki.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Takie rozwiązanie
https://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p ... arda/37065
tniesz na zadaną wysokość i oddzielasz arkuszami papieru, lutujesz z dwóch stron za pomocą pasty lutowniczej i masz radiator jakich mało.
Jak poszukasz dobrze to znajdziesz folie o grubości 0.02 mm.
https://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p ... arda/37065
tniesz na zadaną wysokość i oddzielasz arkuszami papieru, lutujesz z dwóch stron za pomocą pasty lutowniczej i masz radiator jakich mało.
Jak poszukasz dobrze to znajdziesz folie o grubości 0.02 mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
i przepływ cieczy chłodzącej zlepia poszczególne blaszki, poza tym taki "fiszbin" powinien mieć grubsze blaszki dla lepszego przewodnictwa ciepłaArias2 pisze:oddzielasz arkuszami papieru, lutujesz z dwóch stron
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design