potrzebuję porady od osób znających się na szlifowaniu powierzchni.
We frezarce CNC, którą buduję mam spory problem z dokładnością powierzchni obrobionych pod bloki łożyskujące obrotowe nakrętki.
Niestety powierzchnie te zostały tylko przefrezowane i to niezbyt dokładnie, w połączaniu z mało precyzyjnymi blokami łożyskowymi powoduje to, że rzeczywista oś obrotu nakrętek jest daleka od teoretycznie zaprojektowanej i muszę coś z tym zrobić. Bardzo chciałbym uniknąć demontażu bramy i podpór znajdujących się pod nią w celu ponownej obróbki bo wiązałoby się to z ponownym - niesamowicie czasochłonnym ustawianiem geometrii.
Wpadłem na pomysł, żeby spróbować przeszlifować dolną powierzchnię zaznaczoną na czerwono na poniższym zrzucie ekranu za pomocą małego przyrządu. Składa się on z dwóch osi liniowych oraz wrzeciona z tarczą ścierną. Trzecią osią byłaby oś X od frezarki, poruszałbym całą bramą przód-tył a na przyrządzie ustawiał grubość oraz szerokość szlifowanej warstwy. Sam przyrząd jest dosyć sztywny i bezluzowy, w każdej osi są po dwie prowadnice i celowo wywołałem pomiędzy nimi naprężenie. Wrzeciono obraca się na dwóch podwójnych łożyskach skośnych i również wydaję mi się, że jest całkiem sztywne, nie mniej jednak średnica wału to tylko 8 mm. Cały przyrząd na czas szlifowania będzie przykręcony bezpośrednio do ramy frezarki, przed szlifowaniem zostanie precyzyjnie ustawiony za pomocą sprzętu pomiarowego (czujnik zegarowy, liniał itp)
Do szlifowania mam kamień szlifierski o następujących parametrach:
Wymiary: 50x16x13
Materiał: Elektrokorund
Twardość: K miękkie
Wrzeciono będzie napędzane prze serwomotor:
Moc: 100 W
Moment nominalny 0,39 Nm (Chwilowy 3x większy)
Obroty maksymalne: 4500 rpm
Dla obrotów 3000 przy średnicy 50 mm wychodzi mi prędkość obwodowa 15,7 m/s, a dla 4500 rpm 23,55 m/s
Przechodząc do sedna postu to mam następujące pytania:
1. Ściernica przed użyciem wymaga wyrównania, jaki obciągacz diamentowy zastosować? Taki jak z poniższego linku będzie w porządku? Może da się znaleźć coś tańszego? Potrzebuję go tylko na tę jedną konkretną robotę.
http://allegro.pl/obciagacz-diamentowy- ... 46034.html
2. Czy dobrany przeze mnie kamień szlifierski będzie w stanie wykonać robotę? Stal, którą ma przeszlifować to z tego, co pamiętam s315
3. Jakie obroty zastosować? Gdzieś wyczytałem, że prędkość obwodowa powinna być na poziomie 30 m/s więc nawet maksymalne obroty będą trochę za małe.
4. Chciałbym pominąć podawanie chłodziwa na kamień tylko zrobić system do zasysania pyłku od szlifowania, żeby nie wpadł mi na prowadnice i śruby kulowe. Ma szansę się to udać, czy raczej bez chłodzenia nic z tego nie będzie?