Wiercenie nieosiowych otworów w wałku
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Wiercenie nieosiowych otworów w wałku
Chciałbym wywiercić otwóry wzdłuż wałka, ale nie w osi a symetrycznie do niej. Z tego co widziałem to najlepszym sposobem jest zamocowanie w uchwycie tokarskim i dopiero wtedy wiercenie na wiertarce/frezarce.
I tutaj mam dwa pytania. Pierwsze jak przymocować taki uchwyt do stołu teowego przy Zośce?
Drugie, czy może są inne sposoby? Wałek ma prawie 25cm długości więc będzie wystawał z uchwytu na jakieś 15cm. Pasowałoby go złapać jak najdalej, tylko nie wiem jak to wykombinować żeby uchwyt tokarski był tak wysoko od stołu krzyżowego. Mam też uchwyt wiertarski B22...
I tutaj mam dwa pytania. Pierwsze jak przymocować taki uchwyt do stołu teowego przy Zośce?
Drugie, czy może są inne sposoby? Wałek ma prawie 25cm długości więc będzie wystawał z uchwytu na jakieś 15cm. Pasowałoby go złapać jak najdalej, tylko nie wiem jak to wykombinować żeby uchwyt tokarski był tak wysoko od stołu krzyżowego. Mam też uchwyt wiertarski B22...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Dobrze kminisz tylko nie w tą stronęstrikexp pisze:Wałek ma prawie 25cm długości więc będzie wystawał z uchwytu na jakieś 15cm. Pasowałoby go złapać jak najdalej, tylko nie wiem jak to wykombinować żeby uchwyt tokarski był tak wysoko

A jeśli wałek jest za gruby na przelot uchwytu to jest wystarczająco gruby, żeby wystawać 15cm z uchwytu

-
- Kontakt:
Jeśli wiercisz na frezarce to głupotą jest niszczyć stółstrikexp pisze:Czyli nie bardzo zrozumiałem, mam wywiercić dziurę w stole krzyżowym???

Jeśli na wiertarce pionowej to większość ma otwór centralnie w środku stołu właśnie po to zrobiony. Jak nie ma to możesz zrobić, jak jest za mały to możesz powiększyć

Pierwsze lepsze zdjęcie od wujka google

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ostatecznie zdecydowałem się na zakup dużego uchwytu tokarskiego 200mm do tego wiercenia.
Z racji okazyjnej ceny, uchwyt jest uszkodzony. Według opisu uszkodzona jest małżetka/śruba stożkowa. Nie za bardzo mam czas i ochotę rozbierać uchwyt więc chciałem dopytać. To jest ten pierścień zębaty czy jedna z trzech śrub którymi się go obraca? I oczywiście czy można to dokupić.
Z racji okazyjnej ceny, uchwyt jest uszkodzony. Według opisu uszkodzona jest małżetka/śruba stożkowa. Nie za bardzo mam czas i ochotę rozbierać uchwyt więc chciałem dopytać. To jest ten pierścień zębaty czy jedna z trzech śrub którymi się go obraca? I oczywiście czy można to dokupić.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
pierścień zębaty to spirala. Natomiast śruba stożkowa albo małżetka to słownictwo, którego jeszcze nie słyszałem. Najczęściej wołają orzech albo orbitka na tę część w którą wkłada się kluczyk i skręca nią uchwyt.
Jeśli chodzi właśnie o to to można ją dokupić. Co natomiast autor miał na myśli ? tego nie wiem.
Jeśli chodzi właśnie o to to można ją dokupić. Co natomiast autor miał na myśli ? tego nie wiem.
-
- Kontakt: