Braki! :/
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Braki! :/
Źle ustawiacie detal czy co?DMC635 pisze:Witam Panowie i Panie o ile takie tu są. Chodzi mi o taką sprawę, mianowicie ustawianie detalu na frezarce niestety badrzo często pierwsza sztuka okazuje się brakiem podczas ustawiania. ...
Napisz coś więcej w temacie ... , program jest ok , narzędzia odpowiednio dobrane i pomierzone , itd.
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, 10:02 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Bo program, to się pisze tak, żeby niektóre jego elementy wyrzucić (wyłączyć), kiedy już ustawiłeś element i leci seria. Do programu dla serii musisz mieć dopisane dodatkowe przejścia, które pozwolą na ocenę, jak jest ustawiona przygotówka. Możesz później te linie wyłączyć (np. zmieniając w komentarz, albo wyłączając podprogramy, wykorzystywane w ustawianiu).
Czasem przyczyną różnic w pierwszej sztuce jest zwyczajne nierozgrzania i nienasmarowanie maszyny i wtedy właśnie wykorzystujesz trochę zabawy na początku, żeby maszynę przesmarować i rozgrzać. Później, jak wszystko ok, te przejścia wyłączasz.
Czasem przyczyną różnic w pierwszej sztuce jest zwyczajne nierozgrzania i nienasmarowanie maszyny i wtedy właśnie wykorzystujesz trochę zabawy na początku, żeby maszynę przesmarować i rozgrzać. Później, jak wszystko ok, te przejścia wyłączasz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Braki! :/
A to ciekawe. Bo ja produkuję najczęściej po 1 sztuce i jakoś nie robię braków.DMC635 pisze:Witam Panowie i Panie o ile takie tu są. Chodzi mi o taką sprawę, mianowicie ustawianie detalu na frezarce niestety badrzo często pierwsza sztuka okazuje się brakiem podczas ustawiania. I tutaj rodzi się moje pytanie czy są jakieś sposoby aby tego uniknąć lub zminimalizować?
(tzn często nie robię) Z jakiego powodu masz te braki? (jaki błąd)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, 11:26 przez CFA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nieprawda.
Przynajmniej ja zawsze będę twierdził, że jeśli ktoś marnuje materiał czy przygotówki, bo nie potrafi bez tego ustawić maszyny tak, żeby od pierwszej sztuki wszystko grało, po prostu nie opanował swojej pracy. A tak, ustawiacz ma obowiązek umieć tak posługiwać się tym, w co producent maszyny (a przede wszystkim oprogramowania) sprzedał, żeby kolejnych kosztów już nie ponosić. Nie ma opcji "robienia sztuki na próbę". Tak robią przyuczeni ćwierćfachowcy, którzy o obróbce mają takie samo pojęcie, jak o ginekologii, czy grze na organach.
Wybaczcie, może ostro, ale moim zdaniem "jak nie potrafisz, nie pchaj się na afisz", albo przynajmniej pomyśl, co robisz źle, żeby się poprawić.
Przynajmniej ja zawsze będę twierdził, że jeśli ktoś marnuje materiał czy przygotówki, bo nie potrafi bez tego ustawić maszyny tak, żeby od pierwszej sztuki wszystko grało, po prostu nie opanował swojej pracy. A tak, ustawiacz ma obowiązek umieć tak posługiwać się tym, w co producent maszyny (a przede wszystkim oprogramowania) sprzedał, żeby kolejnych kosztów już nie ponosić. Nie ma opcji "robienia sztuki na próbę". Tak robią przyuczeni ćwierćfachowcy, którzy o obróbce mają takie samo pojęcie, jak o ginekologii, czy grze na organach.
Wybaczcie, może ostro, ale moim zdaniem "jak nie potrafisz, nie pchaj się na afisz", albo przynajmniej pomyśl, co robisz źle, żeby się poprawić.