1.Jak karb wpływa na wytrzymałość zmęczeniową wału?
2.Czy i jak nakiełek wpływa na wytrzymałość wału?
Moje propozycje:
1. Osłabia wytrzymałość zmęczeniową.
2.Nie wpływa, ponieważ służy do osadzania wału w celu obróbki.
Poprawnie myślę ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dwa krótkie pytania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
każdy karb jest spiętrzeniem naprężeń więc oczywistym jest że jak sobie natniesz pręt i go zginasz czyli męczysz to zmęczy się na karbie .
też myślę ze nakiełek raczej specjalnego wpływu nie ma szczególnie ze są one na samych końcach a raczej wału nie popiera się na samym rancie
też myślę ze nakiełek raczej specjalnego wpływu nie ma szczególnie ze są one na samych końcach a raczej wału nie popiera się na samym rancie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Taka argumentacja jest co najmniej nielogiczna, czy dany element geometrii przedmiotu wpływa, czy nie na wytrzymałość zmęczeniową nie ma nic wspólnego z funkcją tego elementu. Wyobraź sobie np. nacięty na wale rowek wykonany w celu założenia uszczelnienia - wpływa na wytrzymałość zmęczeniową obojętnie, jaką pełni funkcję. Można nawet zażartować, że wykonanie nakiełka wzmacnia wał, bo przecież rura jest bardziej wytrzymała od litego wału, a nakiełek zamienia kawałek wału w ruręAzaks pisze:Nie wpływa, ponieważ służy do osadzania wału w celu obróbki.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
a wynika to z tego, że wskaźnik wytrzymałości na zginanie jest zależny od "skrajnego włókna przekroju od osi obojętnej". Odległość ta w środku, tam gdzie jest nakiełek wynosi zero, a na zewnętrznych ściankach nakiełka jest na tyle mała, że można jej wpływ pominąć. Tam po prostu siły gnące nie są przenoszone. I to ostatnie zdanie jest odpowiedzią.