Rura 18g2a nitypowy wymiar
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Masz dwie opcje.
1. Wyciac to z blachy o grubosci minimum 110mm ( wypalic krazek srednica 80mm ). Zalozyc na tokarke zebrac zewnetrzna krawedz. Wiercic na tokarce.
Opcja 2 : wycisc z walka o srednicy powyzej 76mm . Wytoczyc zewnatrz i wiercic.
Nie ma zadnego problemu tego przewiercic. W zasadzie nie ma zadnej innej mozliwosci zeby to wykonac.
1. Wyciac to z blachy o grubosci minimum 110mm ( wypalic krazek srednica 80mm ). Zalozyc na tokarke zebrac zewnetrzna krawedz. Wiercic na tokarce.
Opcja 2 : wycisc z walka o srednicy powyzej 76mm . Wytoczyc zewnatrz i wiercic.
Nie ma zadnego problemu tego przewiercic. W zasadzie nie ma zadnej innej mozliwosci zeby to wykonac.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Musiałbym wiercic 550mm z dwoch stron wiertlem fi 19, po pierwsze to nie ma tak dlugiego wiertla w sprzedazy, no ale z tego co sie dowiadywalem jest mozliwosc zamowienia takiego wiertla na zamowienie. Rozmawiamy nie o jednej sztuce tylko 3-4 sztuki co 2-3 miesiące. Tylko ze jak sobie wyobrazacie wiercic tak dlugi otwór i to jeszcze tak aby wiertlo nie zboczylo od srodka?
Ps. Juz poprawilem wymiar w milimetrach
Ps. Juz poprawilem wymiar w milimetrach
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dareczku: ja uwaznie czytam , a Ty ?
Sobres: tu masz producenta 18" calowych wiertel do metalu:
http://www.victornet.com/subdepartments ... /1180.html
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ja równieżInzSpawalnik pisze:Dareczku: ja uwaznie czytam , a Ty ?

więc jak wyciąć krążek o średnicy 80mm z blaszki o grubości 110mm aby osiągnąć 110cm?
W pierwszej chwili myślałem, że proponujesz wyciąć prostokąt 1100mm. i z tego robić wałek w końcu tak też można się bawićInzSpawalnik pisze:1. Wyciac to z blachy o grubosci minimum 110mm ( wypalic krazek srednica 80mm ).
Druga opcja jaką podałeś jest jak najbardziej zrozumiała.
Zastanawia mnie czy da się przewiercić na tokarce w osi taki długi otwór 1100mm bo to już będzie raczej wyzwanie.
Nawet jak kolega będzie miał odpowiednią "długość łoża"
Wiertło 18" to 457,2mm nadal mało nawet jak wiercenie będzie z dwóch stron

Może słynne lufowe? tylko czy przy tej długości nie będzie sprawiało na tokarce kłopotów?
Z ciekawością będę śledził temat czy uda się rozwiązać problem.
-
Nie wiem do czego to ma być, bo może dopuszczalne byłoby:
Dwa wałki po 550 mm, wiercić dwustronnie np te fi 19, jeden koniec w każdym wałku roztoczyć do np fi 25 na głębokość np 50 mm a zewnętrznie wykonać fazę.
Robimy tuleję fi 19/25mm o długości 100mm, przy jej u użyciu składamy wałek ze sobą, spawamy. Później obróbka zewnętrzna, żeby wyeliminować krzywiznę wałka która mogła powstać przy spawaniu.
Dwa wałki po 550 mm, wiercić dwustronnie np te fi 19, jeden koniec w każdym wałku roztoczyć do np fi 25 na głębokość np 50 mm a zewnętrznie wykonać fazę.
Robimy tuleję fi 19/25mm o długości 100mm, przy jej u użyciu składamy wałek ze sobą, spawamy. Później obróbka zewnętrzna, żeby wyeliminować krzywiznę wałka która mogła powstać przy spawaniu.