Toczenie łuku (zaokrąglenia)

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
lukasK
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Toczenie łuku (zaokrąglenia)

Post napisał: lukasK » 18 lut 2008, 23:24

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie toczenia zaokrągleń widocznych na rysunku poniżej.
W jaki sposób najlepiej to wykonać ? Czy można toczyć np promień R2 razem z powierzchnią zewętrzną walcową fi22 przy pomocy noża kształtowego ??

Jestem początkującym w tej dziedzinie i nie mam dostępu do żadnego poradnika tokarza itp. Proszę wszystkich o wyrozumiałość :)

Obrazek

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 19 lut 2008, 02:08

witam !! jeżeli dysponujesz sztywną obrabiarką a wałek nie jest zbyt długi to powinno się udać . najpierw toczysz z naddatkiem 0.5 - 0.7 mm a następnie nożem z łukiem na gotowo .
jak maszyna jest mało sztywna ( lu wałek za długi ) to może drgać i powierzchnia będzie do bani , w tym wypadku - niestety - na raty . najpierw na wymiar a potem łuk . po prostu spróbuj . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
lukasK

Post napisał: lukasK » 19 lut 2008, 11:38

Dziękuje za odpowiedź. Wałek ma 80 mm długości więc spróbuję najpierw zgrubnie zwykłym nożem, a potem na gotowo przejadę nożem kształtowym.

Mam jeszcze 2 pytania :)

1. Jak wykonuje się najczęściej takie operacje toczenia promieni, np przy większej produkcji, seryjnej.. ?

2. Jak często stosuje się takie zaokrąglenia przy przejściach średnic ?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 19 lut 2008, 11:52

witam !! prawdę powiedziawszy trudno to nazwać jakimś wielkim promieniem . generalnie płynne ( w miarę ) przejście z jednej średnicy w drugą stosuje się gdzie się da . chodzi o tzw. efekt karbu . miejsce przejścia jest najsłabsze - promień pomaga . oczywiście jeżeli miało by tam być np. łożysko to sprawa jest trochę inna - może nie być miejsca na łuk . jak to się wykonuje w produkcji seryjnej - to oczywiście zależy od detalu - inaczej musi być jak byś coś takiego ( łuk ) musiał robić na czymś krótkim - inaczej jak na środku długiego wałka . generalnie dąży się do ograniczenia ilości operacji - mniejszy koszt . jeżeli łuk jest większy to nie ma rady - musi być druga operacja . może ktoś zajmujący się produkcją seryjną coś doda - ja raczej jestem " jednostkowiec " i nie chciał bym wprowadzić Cię w błąd . osobiście łuki robię gdzie się da - zawsze to ładniej wygląda :lol:
pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”