Łamanie gwintowników przy wycofywaniu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Łamanie gwintowników przy wycofywaniu.
Witam.
Szukałem na forum (może nie wystarczająco dokładnie?), ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Podczas gwintowania gwintownikiem M10 w stali nierdzewnej gwintownik pęka przy wycofywaniu. Obrabiarka - tokarka HAAS ST-20Y, gwintowniki różne, ale przeznaczone do nierdzewki. Otwór wiercony 8,8mm, głębokość otworu większa o 7mm (gwint na 22, otwór na 29). Gwintuje elegancko, a przy wykręcaniu po kilku obrotach gwintownik pęka.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Szukałem na forum (może nie wystarczająco dokładnie?), ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Podczas gwintowania gwintownikiem M10 w stali nierdzewnej gwintownik pęka przy wycofywaniu. Obrabiarka - tokarka HAAS ST-20Y, gwintowniki różne, ale przeznaczone do nierdzewki. Otwór wiercony 8,8mm, głębokość otworu większa o 7mm (gwint na 22, otwór na 29). Gwintuje elegancko, a przy wykręcaniu po kilku obrotach gwintownik pęka.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
za każym razem pęka gwintownik?
jakie parametry?
jaka oprawka kompensacyjna zastosowana?
posuw na obrót dobrałeś odpowiedni?
[ Dodano: 2016-02-22, 14:58 ]
za każdym razem pęka gwintownik?
jakie parametry?
jakie parametry?
[ Dodano: 2016-02-22, 14:58 ]
za każdym razem pęka gwintownik?
jakie parametry?
Zapraszam na kanał Youtube, trochę własnych narzędzi:
https://www.youtube.com/channel/UCQd3Cq ... Gww/videos
https://www.youtube.com/channel/UCQd3Cq ... Gww/videos
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Łamanie gwintowników przy wycofywaniu.
Istnieją gwintowniki do otworów przelotowych i nieprzelotowych._-DG-_ pisze:... , gwintowniki różne, ale przeznaczone do nierdzewki. ....
.... , zastosuj właściwy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Gwintowniki oczywiście do otworów nieprzelotowych. Pisząc "różne", miałem na myśli producentów. Proszę o konstruktywne komentarze.WZÓR pisze:Istnieją gwintowniki do otworów przelotowych i nieprzelotowych._-DG-_ pisze:... , gwintowniki różne, ale przeznaczone do nierdzewki. ....
Mariusz.
-
Gwint robiony na raz.
Ostatni gwintownik, to M10 z załączonego screena (koreański, firma yg-1).
Parametry - tak, jak pisałem wcześniej: obroty 250/min, głębokość gwintowania 22mm, głębokość otworu 29mm, posuw 1.5/obr (skok), nie wiem co jeszcze mógłbym dodać.
Tulejka sztywna, ale wcześniej nie sprawiało to problemów. Maszyna jest prawie nowa, dzwona nigdy żadnego nie miała, więc na błędy pozycjonowania raczej bym nie zganiał. Poza tym gdyby o to chodziło, to łamałoby chyba przy gwintowaniu, a nie przy powrocie.
burzaxxx - też stawiam na blokowanie przez wiór, ale chciałem poznać zdanie fachowców. Jak najprościej to ominąć? Gwintować na raty z nawrotem, jak przy ręcznym, żeby złamać wiór? Czy lepiej poszukać gwintownika, który będzie lepiej ten wiór odprowadzał?
Ostatni gwintownik, to M10 z załączonego screena (koreański, firma yg-1).
Parametry - tak, jak pisałem wcześniej: obroty 250/min, głębokość gwintowania 22mm, głębokość otworu 29mm, posuw 1.5/obr (skok), nie wiem co jeszcze mógłbym dodać.
Tulejka sztywna, ale wcześniej nie sprawiało to problemów. Maszyna jest prawie nowa, dzwona nigdy żadnego nie miała, więc na błędy pozycjonowania raczej bym nie zganiał. Poza tym gdyby o to chodziło, to łamałoby chyba przy gwintowaniu, a nie przy powrocie.
burzaxxx - też stawiam na blokowanie przez wiór, ale chciałem poznać zdanie fachowców. Jak najprościej to ominąć? Gwintować na raty z nawrotem, jak przy ręcznym, żeby złamać wiór? Czy lepiej poszukać gwintownika, który będzie lepiej ten wiór odprowadzał?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Precyzji w opisie problemu nie widzę z Twojej strony._-DG-_ pisze:..... Proszę o konstruktywne komentarze.WZÓR pisze:Istnieją gwintowniki do otworów przelotowych i nieprzelotowych._-DG-_ pisze:... , gwintowniki różne, ale przeznaczone do nierdzewki. ....
Mariusz.
Używasz gwintowników 2 D , 2,5 D , czy też 3D ??????
.... bo to też istotna info.
P.s.
Smaruj gwintowniki pastą , to nie będzie kleszczyć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki