Tłoczek hamulca - regeneracja
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Tłoczek hamulca - regeneracja
Mam problem z przepuszczajacym olej tloczkiem hamulcowym. Wymyslilem pewne rozwiazanie ale prosze o ocene i uwagi, poniewaz nie mam o tym pojecia ze strony czysto technicznej.
Tloczek jest z zacisku rowerowego (tektro gemini). Pomyslalem zeby dac go do frezowania, a nastepnie nalozyc na niego tyle chromu technicznego ile zostalo zdjete, zeby zachowac identyczna srednice. Uszczelki dorobie na wymiar. Czy zda to egzamin i jak to wyjdzie cenowo?
Bardzo dziekuje za wszelka pomoc,
Pozdrawiam
Tloczek jest z zacisku rowerowego (tektro gemini). Pomyslalem zeby dac go do frezowania, a nastepnie nalozyc na niego tyle chromu technicznego ile zostalo zdjete, zeby zachowac identyczna srednice. Uszczelki dorobie na wymiar. Czy zda to egzamin i jak to wyjdzie cenowo?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Tłoczek hamulca - regeneracja
Coś mi się wydaje że taniej używkę kupisz ( są za 100pln całe hamulce z zaciskiem i klamką) niz zapłacisz za te wszystkie operacje, które i tak nie wiadomo czy się powiodą. A w ogóle z czego jest tłoczek? Ja mam w jednym rowerze z alu, w drugim z ceramiki.pazix pisze:Mam problem z przepuszczajacym olej tloczkiem hamulcowym. Wymyslilem pewne rozwiazanie ale prosze o ocene i uwagi, poniewaz nie mam o tym pojecia ze strony czysto technicznej.
Pozdrawiam
No chyba że robisz to dla przyjemności i frajdy, to nie było posta

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Tłoczek chyba nie trudno dorobić nowy .
A cylinderek o ile nie ma głębokich bruzd można dość łatwo zregenerować. Wystarczy takie coś zamontowane na wiertarkę:
http://allegro.pl/honownica-do-cylindro ... 29311.html
Uszczelki mogą być uszczelniacze typu U- jest dużo rozmiarów.
A cylinderek o ile nie ma głębokich bruzd można dość łatwo zregenerować. Wystarczy takie coś zamontowane na wiertarkę:
http://allegro.pl/honownica-do-cylindro ... 29311.html
Uszczelki mogą być uszczelniacze typu U- jest dużo rozmiarów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A jak chcesz chromować aluminium?
Owszem, chrom jest gładki, ale jeśli jest położony na taką gładką powierzchnię. Zam z siebie chrom się nie ułoży na bruzdach po toczeniu.
Ja bym się jeszcze zastanawiał, czy (jeśli to rzeczywiście unikatowy tłoczek) nie byłoby sensu zebrać tyle z tłoczka, żeby go wyrównać, a poza tym tulejować otwór w cylindrze i ten otwór obrobić pod uzyskany wymiar tłoczka.
Owszem, chrom jest gładki, ale jeśli jest położony na taką gładką powierzchnię. Zam z siebie chrom się nie ułoży na bruzdach po toczeniu.
Ja bym się jeszcze zastanawiał, czy (jeśli to rzeczywiście unikatowy tłoczek) nie byłoby sensu zebrać tyle z tłoczka, żeby go wyrównać, a poza tym tulejować otwór w cylindrze i ten otwór obrobić pod uzyskany wymiar tłoczka.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
W takim razie pomysl do kosza. Nie wiedzialem, ze nie mozna chromowac aluminium. Tulejowanie to juz podejrzewam, ze troche za droga operacja. A jeszcze w gniezdzie jest wglebienie na uszczelniacz. Jeszcze tylko prosilbym o jedna rade. Jak przeszlifuje tloczek i dam troche "ciasniejszy" uszczelniacz to zlikwiduje wyciek? Wiem, ze dla niektorych ta cala zabawa moze sie wydac niw warta czasu ale nie stac mnie teraz na nowy zacisk dlatego kombinuje z naprawa.
Z gory dziekuje,
Pozdrawiam
Z gory dziekuje,
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Oczywiście, że tak. Wycieka bo jest zniszczone uszczelnienie lub powierzchnia na której uszczelnia. Jeśli to naprawisz - nie ma którędy przeciekać. Ważne by dobrze obejrzeć jak właśnie wygląda powierzchnia cylinderka, jeśli ona jest gładka, zapewne wystarczy nowe uszczelnienie, jeśli tam są rysy lub bruzdy - do regeneracji, bo samo nowe uszczelnienie nic nie da, bardzo szybko będzie wyglądało jak to stare, które masz.pazix pisze:Jak przeszlifuje tloczek i dam troche "ciasniejszy" uszczelniacz to zlikwiduje wyciek