Parametry na wiercenie 12d w stali 40 HRC

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Masta20PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Parametry na wiercenie 12d w stali 40 HRC

Post napisał: Masta20PL » 15 paź 2015, 08:32

Witam serdecznie wszystkich, już od jakiegoś czasu was podglądam, w końcu założyłem konto.

Mam do wywiercenia otwór fi5 na długość 60mm w stali narzędziowej ulepszonej twardość około 40HRC. Wcześniej wierciłem z dwóch stron zwykłym wiertłem z kobaltem i było bardzo ciężko. Teraz przy większej ilości chciałbym zainwestować w wiertło i przewiercić za jedym razem. Myślałem o węgliku z chłodzeniem. Z tym że wcześniej nie miałem z nimi do czynienia. Producent podaje 5000 obrotów i 0,1-0,2 posuw. Wydaje się dużo. Nie wiem też czy przy tych wiertłach nawierca się otwór? Czy są jakieś specjalne parametry na wejście i wyjście wiertła? Otwór wierci się bez wychodzenia wiertła? Bez łamania wióra? Ile takie wiertło jest wstanie zrobić otworów? Czy warto ostrzyć? Mam dwie maszyny do wyboru jedna nowa i na niej chce zrobić testy a w przyszłości chciałbym to robić na maszynei starszej być może mniej sztywnej.

Może ktoś miał podobny problem i się z nim uporał. Może polecacie inne wiertła? Proszkowe? Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Parametry na wiercenie 12d w stali 40 HRC

Post napisał: WZÓR » 15 paź 2015, 12:09

Te pytania to raczej do przedstawiciela handlowego.
Masta20PL pisze:...a w przyszłości chciałbym to robić na maszynei starszej być może mniej sztywnej.
...
Odpada - na takiej maszynie te wiertła połamiesz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

arasz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: arasz » 15 paź 2015, 13:59

Jak masz wiecej tych otworów to poszukaj wiertła lufowego , czasem na aledrogo się zdarzają.

Autor tematu
Masta20PL

Post napisał: Masta20PL » 16 paź 2015, 09:00

arasz pisze:Jak masz wiecej tych otworów to poszukaj wiertła lufowego , czasem na aledrogo się zdarzają.
Dzięki za odp. Pod jakim względem będzie to lepsze od zwykłych węglikowych? Bo cena nawet tańsza.

arasz

Post napisał: arasz » 16 paź 2015, 10:26

Masta20PL pisze:
arasz pisze:Jak masz wiecej tych otworów to poszukaj wiertła lufowego , czasem na aledrogo się zdarzają.
Dzięki za odp. Pod jakim względem będzie to lepsze od zwykłych węglikowych? Bo cena nawet tańsza.
Nie potrzebujesz takiej sztywności jak do wierteł węglikowych, ułatwiony transport wiórów ( ale potrzebne jest duże ciśnienie chłodziwa) , no i potrzebny otwór wejściowy, najczęściej musi być wykonany otwór o średnicy wiertło na głębokość około 5-10mm.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 16 paź 2015, 10:26

arasz pisze:poszukaj wiertła lufowego
arasz, ty wierciłeś kiedykolwiek wiertłem lufowym, czy tylko o wiertłach lufowych słyszałeś?

Technologia wiercenia tymi wiertłami wygląda w ten sposób, że najpierw wiertłem węglikowym nawiercasz na głębokość tak około pięć razy średnica. Później w tak wywiercone wprowadzenie wprowadzasz wiertło lufowe i wiercisz dalej dokąd chcesz. Problem jest w tym, że przez wiertło lufowe musisz wprowadzić chłodzenie, a nie wiadomo, jakie możliwości w tym względzie mają maszyny, jakimi dusponuje nasz kolega. Oczywiście, że najlepiej jest chłodzić podawaną do środka mgłą olejową, tylko że to jest potrzebna instalacja sprężonego powietrza, plus oprawka do podania tego chłodzenia przez wiertło. Ostatecznie można chłodzić emulsją, tyle że nie w każdym przypadku się to da. Moim zdaniem, gdyby ten otwór miał nie 60, ale 600 mm, to byłoby opłacalne, ale w jego przypadku, to ja bym polecał http://www.engramtools.pl/upload/pliki/ ... tworow.pdf strona A69 (można do 80 mm wiercić), o oznaczeniu katalogowym B271Z05000HPG.

Do tego wiertło do nawiercania wstępnego B976A05000 (jest na A99) i idzie jak burza. Oczywiście chłodzenie wewnętrzne, bo musisz wyrzucić wióry, jest konieczne w każdym przypadku.

arasz

Post napisał: arasz » 16 paź 2015, 11:15

Tylko on nie chce wiercić wiertłem wąglikowym bo ma małą sztywność maszyny, i dlatego proponuje mu wiertło lufowe z HSSu, a wiertłami lufowymi to wierciłem jak pewnie na świecie jeszcze nie było.

Autor tematu
Masta20PL

Post napisał: Masta20PL » 16 paź 2015, 11:31

Czy za mała sztywność to nie wiem. Roczna maszyna średniej klasy. Wydaje się, że powinno pójść. Przewiercić duplex dało radę z gwintem trapezowym był problem.

arasz

Post napisał: arasz » 16 paź 2015, 11:35

Masta20PL pisze: maszynei starszej być może mniej sztywnej.
Masta20PL pisze:Czy za mała sztywność to nie wiem
To się zdecyduj

Autor tematu
Masta20PL

Post napisał: Masta20PL » 16 paź 2015, 11:40

arasz pisze:
Masta20PL pisze: maszynei starszej być może mniej sztywnej.
Masta20PL pisze:Czy za mała sztywność to nie wiem
To się zdecyduj
Chciałem robić próby na tej "lepszej" maszynie i potem ewentualnie przejść na tą starszą jednak przedstawiciel handlowy mi odradzał. Elementów jest na tyle dużo, że opłaca się zakręcić w temacie i być może wypróbować obie maszyny/wiertła.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”