Mam programy ściągnięte z tego forum, uratowało mi to życie w pracy. Bo coś tam jednak policzyłem.
Ogólnie jest du**, nie potrafię tych wyliczeń sprzężyc z moją mała frezarka w ogóle pracuje na innych parametrach. Jadę sobie frezem 6 mm w aluminium na posuwie 360 mm/s przy obrotach 6000 obrotów/min Ale większego posuwu u siebie nie wyciągnę a wrzeciono to mokry chińczyk który ma stały moment obrotowy od 3 tys obrotów dlatego na 6 tys ma już duży zapas tego momentu. Na oko jest spoko, wióry idą ładne frez zagłębiony na 50 % L w materiale, na wolniejszych obrotach czuć ze maszyna się męczy więc to są dobre parametry dla tej maszynki ale co z tego jak mi wyszedł posuw z wyliczeń 3600 mm/min 10 razy większy niż mam.
W robocie nie ma szans na żadne ustawianie na oko, musimy wiedzieć co robimy, szef się wkurza bo chce optymalizować produkcje i mówi ze robimy na 40 % możliwości.
Nie wiem jak mam to ogarnąć, muszę znać temat na 100% nie mogę sobie pozwolić na wpadkę, mamy katalog, grzebaliśmy w nim 2 godziny i nic nie znaleźliśmy. Nawet nie wiem na jakich posuwach ta maszyna pracuje, bo to są serwomotory i zasuwają strasznie, mógłby ktoś podać przykładowe parametry dla frezowania stali ST3 frezami fi 12 Fi 16 w głowicy na płytkach 2 zęby, głowica fi 50
Jestem w lesie, w poniedziałek mam klasówkę a jak lataliśmy po hali to nikt nic nie wiedział jak zwykle, bardzo proszę o pomoc !!!
Musimy sami dobrać sobie parametry obróbki maszyna to TBI VC 1270 HH Pracujemy w surfcamie, program automatycznie coś tam wylicza ale skąd mam wiedzieć na jaką maksymalną głębokość możemy zbierać materiał ? Ustawiamy np 1 mm dla freza fi 16 to chłop przychodzi i się wścieka ze za mało zbieramy ze strategia jest do du**, jak mamy to policzyć ? Ja w swoim programie mam coś takiego jak skok freza, mogę jechać np całym frezem w materiale lub na 50 % ale optymalnie jadę na 30 % w robocie nikt o skoku u mnie nie słyszał.