Pokrywa

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
marta1007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Pokrywa

Post napisał: marta1007 » 17 mar 2015, 08:34

Witam

Mam do opracowania ramowy proces technologiczny pokrywy.
Pokrywa jest wykonana z żeliwnego odlewu. Chciałabym zapytać czy dobrze myślę o kolejnych operacjach przy obróbce tego elementu.
Na samym początku frezowanie powierzchni czołowych i tutaj nasuwa mi się pierwsze pytanie, czy frezować mam na tych powierzchniach, które zaznaczyłam, czy tylko tą górną przy największym otworze?
Kolejnymi operacjami byłoby toczenie otworów, rozwiercanie zgrubne i kształtujące. I na samym końcu frezowanie rowka.
Bardzo proszę o odpowiedź, przede wszystkim chodzi mi o frezowanie tych powierzchni czołowych, niestety nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat informacji.
Z góry dziękuję za odp.

Obrazek

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 17 mar 2015, 19:33

... napewno nie toczenie otworow tylko jak juz toczenie otworu 0 jednego glownego, a pozostale poprostu wiercenie - na frezarce.

Pierwsze pytanie ktore powinno zostac postawione to jak bedzie wykonany ten odlew - czy odlany zostanie z otworem glownym czy z wszystkimi 4-ma ? Czy raczej bez zadnego ( najprawdopodobniej ).

Ja bym zamocowal w uchwycie trojszczekowym za te najwieksza srednice, z elemenentem zwroxonymn w kierunku "do wewnatrz uchwytu" - w ten sposob moznaby splanowac te duza powierzchnie ( na rysunku na dole ). Wytoczyc glowny otwor. To na tokarce. Ewentualnie na frezarce to samo z tym ze mozna od razu wykonac te 4 otwory wierceniem.

Po wykonaniu plaskiej podstawy mozna mocowac do stolu I zajac sie powierzchnia gorna I fazka na glownym otworze.

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: burzaxxx » 17 mar 2015, 20:00

otwory i podstawa jest już wykonana, tak pisze w zadaniu
jeśli chodzi o frezowanie rowka to tam bym zamocował
Obrazek
białe kółka to kołki osadzone np. na stalowej płytce .
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 17 mar 2015, 23:45

burzaxxx pisze:białe kółka to kołki osadzone np. na stalowej płytce .
powinien być tylko jeden kołek z pełnym zarysem - drugi ma spłaszczenia ustawione tak aby stabilizował pokrywę kątowo względem pierwszego ale nie naciągał jej w linii kołków
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”